logo migrantes con derechosLa xarxa Migrantes con Derechos, de la qual forma part la Comisión General de Justicia y Paz, ha elaborat una nota amb motiu del Dia Internacional de les Persones Migrants. 

Migrantes con Derechos reivindica la trajectòria d'Espanya com a terra d'acollida i la seva resposta a les necessitats humanitàries dels migrants. Alhora, reclama la necessitat de respondre de forma adequada a l'arribada de migrants i refugiats, i de garantir la protecció de nens i joves estrangers que es troben sols.

 

Madrid 18 de desembre 2019 - Davant de la celebració del Dia Internacional del Migrant, les organitzacions que integren a Espanya la xarxa Migrantes con Derechos -Càritas, CONFER, Justicia y Paz, i la Comisión Episcopal de Migraciones- reivindiquen la trajectòria del nostre país com a terra d'acollida i la seva capacitat de resposta solidària a les necessitats humanitàries de les persones migrants.


En aquesta jornada volem posar el focus informatiu en dues situacions greus de vulneració de drets que ens afecten a tots, com a societat d'acollida i com a comunitat cristiana.


Una d'elles es refereix a la situació de col·lapse que registren els dispositius d'acollida humanitària per a migrants i sol·licitants d'asil i refugi, que està deixant literalment al carrer i en una situació de greu precarietat a famílies senceres incapaces de ser allotjades en els recursos existents.

L'altre problema que assenyalem és la situació de desprotecció que afecta els nens, nenes i menors estrangers, tant durant la seva minoria d'edat com en arribar als 18 anys. És un fet que contrasta amb el treball que el nostre país ve realitzant en les últimes dècades per defensar els drets de la infància i de la joventut, que són part essencial dels nostres principis constitucionals.

Al mateix temps, la generositat amb la qual tan associacions, moviments i comunitats com molts ciutadans estan acollint els migrants en els territoris de frontera, i la valentia amb la qual obren els seus braços per salvar d'una mort segura les persones que arriben a les nostres costes no es veu corresposta per part de l'Administració a l'hora d'arbitrar recursos suficients per garantir una acollida digna als que arriben en condicions d'extrema vulnerabilitat.

Creiem que l'establiment de vies legals i segures ha de ser una de les respostes prioritàries de l'agenda política actual, tant en l'àmbit europeu com espanyol. Seguir basant les respostes als reptes de la immigració a les qüestions de seguretat, mentre es deixen en segon pla els aspectes humanitaris, només donen resultats de dolor i mort.

Oblidar que som una societat d'acollida i solidària, unit a la falta de determinació política per articular altres opcions possibles és el combustible amb el qual s'alimenten corrents de rebuig social i de discursos xenòfobs que posen en risc la nostra convivència i els nostres consensos essencials.

Per això, en la mesura que l'Estat aposti pels valors democràtics que estan en joc i assumeixi les seves responsabilitats per garantir que la integració de les persones migrants en la societat d'acollida es produeixi de forma harmònica i en plenitud de drets, es podran anar desactivant per la via dels fets aquestes situacions de rebuig o d'alarma social de què no pocs intenten treure profit.

És urgent respondre a l'emergència humanitària alliberant els recursos econòmics necessaris que permetin proporcionar, en temps i forma, una acollida digna als migrants i refugiats d'acord amb els estàndards humanitaris i democràtics per consolidar el tipus de societat que volem. Així mateix, un marc de convivència que aposti per la protecció dels nens i nenes migrants que arriben sols i per acompanyar-los en el seu trànsit a la vida adulta és abonar el futur.

El Dia Internacional del Migrant, que se celebra aquest any sota els ecos de la Cimera de Clima celebrada a Madrid, ha de ser també una ocasió per destacar la relació cada vegada més íntima que hi ha entre una adequada política de desenvolupament i de protecció mediambiental amb els processos de mobilitat humana.

Com subratllava el Papa Francesc en el seu missatge del passat 29 de setembre per la Jornada Mundial de l’Emigrant i el Refugiat, "la resposta al desafiament plantejat per les migracions contemporànies es pot resumir en quatre verbs: acollir, protegir, promoure i integrar. Però aquests verbs no s'apliquen només als migrants i als refugiats. Expressen la missió de l'Església amb relació a tots els habitants de les perifèries existencials, que han de ser acollits, protegits, promoguts i integrats (...) No solament està en joc la causa dels migrants, no es tracta només d'ells, sinó de tots nosaltres, de present i de futur de la família humana. Els migrants, i especialment aquells més vulnerables, ens ajuden a llegir els 'Signes dels temps'. A través d'ells, el Senyor ens crida a una conversió, a alliberar-nos dels exclusivismes, de la indiferència i de la cultura del rebuig".

Fem, finalment, una crida a sumar-se a l'acció de reivindicació que avui mateix estem llançant en xarxes socials sota el hashtag #NiUnoMás per apostar per una societat autènticament hospitalària en la qual no tinguin cabuda ni una mort més d'immigrants que intenten arribar a la seguretat d'una societat d'acollida, ni una devolució irregular ni a una violació dels seus drets humans.