La trobada anual de comissions de Justícia i Pau de Catalunya ha tingut lloc el passat dissabte dia 1 a Girona, al centre cívic Espai Marfà, organitzada per la comissió gironina de Justícia i Pau.

La trobada ha comptat amb una molt notable presència de públic, i amb la participació de representants de pràcticament totes les comissions de Justícia i Pau del país: Barcelona, Lleida, Girona, Manresa, Cervera, La Selva del Camp, Sant Just Desvern,Terrassa, Sabadell i Maresme. També vam comptar amb la presència de la secretària general de Justicia y Paz d'Espanya, Isabel Cuenca (i membre de Justicia y Paz de Sevilla).

La jornada tenia com a títol "Drets Humans i Dret a decidir" i era dedicada a debatre, des d'una perspectiva democràtica i de drets humans, sobre les qüestions que planteja el procés polític que viu Catalunya en relació al dret a decidir. A l'inici de la trobada, es va llegir una salutació i paraules d'ànim del Bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo, que va excusar la seva absència per raons de salut. La inuguració va ser presidida per Albert Quintana, director de Justícia i Pau de Girona, i pel president de Justícia i Pau de Barcelona, Arcadi Oliveres, qui va tenir unes paraules de record del desaparegut company Eduard Soler, membre destacat de Justícia i Pau de Barcelona, mort ara fa un ay en accident de trànsit en terres gironines.

Va comptar amb una ponència del Magistrat de l'Audiència de Barcelona, Santiago Vidal, que va argumentar que el dret a decidir s'empara en els Drets Humans reconeguts internacionalment, i va formular les condicions sota les quals aquest dret ha de ser exercit, per tal que pugui ser avalat jurídicament, d'acord amb la jurisprudència del Tribunal Internacional de Justícia, tot contemplant la hipòtesi de la declaració unilateral en cas que l'estat espanyol rebutgi absolutament el procés.

Així mateix, va intervenir el filòsof Josep Maria Terricabres, qui va reflexionar sobre el fonament col·lectiu (no individual) dels drets humans i va argumentar que el procés pel dret a decidir de Catalunya ve a ser l'expressió de l'accés a la "majoria d'edat" d'un poble que, per la seva voluntat lliure, i sense necessitat d'apel·lar a la història, vol viure en llibertat i sense dependència ni submissió a un altre poble.

A continuació, va tenir lloc una taula rodona, on es va debatre entorn als diversos aspectes que cal tenir en compte en l'actual procés d'exercici del dret a decidir, així com en un futur estat català independent, des de la perspectiva democràtica, des de la cultura de la pau i des del respecte als dret socials. Vam comptar amb les intervencions d'Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau de Barcelona, que va reclamar un estat català més solidari, sense excèrcit i fora de l'actual Unió Europea, organització que considerà caracteritzaza pel militarisme, la manca de democràcia i la manca de polítiques socials; Flora Ridaura, de Caritas diocesana de Girona, que va apel·lar a l'exigència de contruir un país on es respectin veritablement els drets socials i es remoguin les desigualtats socials i de gènere; Alfons Banda, del col·lectiu Pau i Treva, que reivindicà l'oportunitat de configurar un Estat sense exèrcit i veritablement coherent amb al cultura de pau; i Quim Brugué, ex director general de participació, que va destacar que el procçes que estem vivint és una enorme oportunitat per millorar la qualitat democràtica del nostre país.

La Jornada va acabar amb un dinar de germanor dels membres de les comisisons de Justícia i Pau a Catalunya, durant el qual es varen donar informacions sobre les activitats de les diferents comissions.

Més informació a http://www.solidaries.org/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=1904&cntnt01detailtemplate=noticies&cntnt01returnid=180