(Nota de premsa de Xarxa d'Entitats per la RD del Congo, de què forma part Justícia i Pau)

En la declaració aprovada es proposa a la Fundació Mobile World Capital, responsable del Congrés Mundial de Mòbils (MWC) que té lloc a Barcelona, que inclogui en el seu pla d'activitats un espai de reflexió i diàleg sobre la responsabilitat social de les empreses de telefonia mòbil en l'explotació de recursos naturals per fabricar els aparells.

A més, es demana al Parlament de Catalunya que faci les gestions necessàries davant del Govern espanyol i la UE perquè impulsin legislacions que impedeixin la utilització de minerals obtinguts il·legalment de la zona del conflicte.

Des de la Xarxa d'Entitats per la RD del Congo valorem positivament que el Parlament es pronunciï sobre aquesta qüestió i reconegui la poca responsabilitat i transparència de les empreses fabricants de telefonia mòbil en la seva cadena de subministrament. La Xarxa d'Entitats per la RD del Congo impulsa la campanya “No amb el meu mòbil” que demana més transparència en la cadena de subministrament per garantir que els minerals utilitzats en la fabricació dels mòbils, sobretot el coltan, no procedeixen de zones en conflicte i que la seva compra no està contribuint a la violació dels drets humans a la RD del Congo, que disposa del 80% de les reserves mundials. 

És en aquesta línia que considerem la declaració del Parlament “un primer pas”, que obre la porta a disposar d'espais per poder explicar al sector de la telefonia mòbil i a la societat les nostres demandes, però és un “primer posicionament insuficient que demana continuïtat”. Des de la Xarxa seguirem amb les nostres demandes de més transparència i responsabilitat i amb la presentació de declaracions institucionals als ajuntaments catalans.

13 ajuntaments catalans ja s'han adherit a la moció

Fins al moment, són 13 els ajuntaments catalans que han aprovat aquesta declaració institucional (Lleida, Sabadell, Mataró, Figueres, Manresa, Igualada, Castelldefels, Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Castellar del Vallès, Vilassar de Mar, Caldes de Montbui i Llancà).

Amb la campanya i la presentació de declaracions als ajuntaments catalans es vol cridar l’atenció de tots els usuaris i usuàries de telefonia mòbil i de la societat en general, donar a conèixer la situació d’injustícia que pateix la població congolesa provocada, en part, per les condicions d’explotació i d’expoli dels recursos naturals de la RD del Congo. La campanya de la Xarxa denuncia la manca de responsabilitat social corporativa i de transparència de les empreses transnacionals.

La campanya “No amb el meu mòbil” se suma a un moviment de denúncia internacional impulsat per organitzacions no governamentals que ha aconseguit l’aprovació pel Congrés dels Estats Units d’Amèrica d’una llei (Llei Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act) que obliga les companyies que utilitzen coltan a determinar si prové de la RD del Congo o un país fronterer i, si es el cas, establir si ha finançat grups armats a l’est del país. La llei també obliga a informar públicament sobre els sistemes de control dels proveïdors i a auditar els informes. A l’estat de California, als EUA, s’ha aprovat una legislació similar; al Canadà la regulació es troba en discussió i a l’Unió Europea s’està preparant una iniciativa sobre l’extracció responsable de minerals provinents de zones de conflicte.

La Xarxa d’entitats per la RD del Congo és una coalició formada per diverses entitats i persones especialitzades que neix l’any 2009 per tal d’enfortir les estratègies de participació i de col·laboració entre les pròpies entitats catalanes i les congoleses per denunciar, crear opinió i informar sobre el conflicte de la RDC. Està formada per l'Escola de Cultura de Pau, Farmacèutics Mundi, Justícia i Pau, La Bretxa, la Lliga dels Drets dels Pobles, Solidaritat Castelldefels-Kasando, VSF Justícia Alimentària Global i persones expertes i coneixedores de la regió.

Barcelona és, des de l’any 2011, seu del Congrés Mundial de Telefonia Mòbil - Mobile World Congress (MWC) i ho serà fins l’any 2018. Amb motiu de la celebració a Barcelona de la sisena edició del Congrés, al febrer, la Xarxa d'Entitats per la RD del Congo es va mobilitzar durant tota la setmana per  exigir més responsabilitat a les empreses de telefonia mòbil amb el lema “EXIGIM RESPONSABILITAT en l'extracció de minerals i la producció dels aparells i TRANSPARÈNCIA en la cadena de subministraments de minerals”.