MòbilJustícia i Pau, amb la col·laboració de la Xarxa d’entitats per la R.D. Congo i el suport de la Diputació de Barcelona, ha produït una peça audiovisual per informar i sensibilitzar la població catalana sobre el rerefons de violència que la indústria del mòbil prefereix ocultar. La part més important dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils prové de les mines situades a l’est de la R.D. Congo, en la qual hi ha una guerra des de fa dècades. 

Els mòbils són cada cop més presents en la nostra vida. La part més important dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils prové de les mines situades a l’est de la RDC. El món occidental està comprant els anomenats minerals del conflicte (com el coltan), i per aquesta via finança una guerra que està considerada com la més sagnant des de la segona Guerra Mundial. Durant els darrers gairebé 20 anys, el conflicte ha costat la vida a més de 5 milions de persones, més de 300.000 dones violades, mig milió de persones refugiades, i 1,4 milions de desplaçats interns.

Barcelona és, des de l’any 2011, seu del Congrés Mundial de Telefonia Mòbil – World Mobile Congress (WMC)-, un congrés que mostra, any rere any, la cara fantàstica de les prestacions i innovacions dels mòbils, que aplega més de 1.300 companyies i empreses  internacionals però que amaga la procedència i les condicions amb les quals les grans companyies de telefonia mòbil aconsegueixen la matèria primera per a la fabricació dels seus productes.

Justícia i Pau és membre de la Xarxa d’entitats per la R.D. Congo, que impulsa la campanya “No amb el meu mòbil” per mobilitzar suports particulars, d’entitats i mocions signades pels plens dels ajuntaments de Catalunya proposant, entre d’altres, demanar a les empreses que participen al WMC més transparència en la cadena de subministrament dels recursos naturals. Ens sumem així a un moviment de denúncia internacional que ha aconseguit l’aprovació pel Congrés dels Estats Units d’Amèrica d’una llei (Llei Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act) que obliga les companyies que utilitzen coltan a determinar si prové de la RD del Congo o un país fronterer i, si és el cas, establir si ha finançat grups armats.

*************

Aquesta activitat compta amb el suport de:

Diputació de Barcelona