Jornada Mundial PauA través d'un comunicat del Pontifici Consell de Justícia i Pau, el Papa Francesc ha anunciat el tema del missatge per a la 48a Jornada Mundial de la Pau, que se celebrarà l'1 de gener de 2015: "Ja mai més esclaus, sinó germans".

Sovint es pensa que l'esclavitud és un fet que pertany al passat. No obstant això, aquesta plaga social es troba fortament present també en el món d'avui.

L'esclavitud fereix mortalment la fraternitat universal i, per tant, la pau. La pau, en efecte, té lloc quan l'ésser humà reconeix, en l'altre, un germà que posseeix la mateixa dignitat.

En el món contemporani són múltiples les abominables cares de l'esclavitud: el tràfic d'éssers humans, el tràfic dels migrants i de la prostitució, el treball esclau, l'explotació de l'home per l'home, així com la mentalitat esclavista respecte de les dones i els nens.

I sobre aquesta ferida especulen vergonyosament individus i grups aprofitant la situació causada per tants conflictes en curs al món, així com pel context de la crisi econòmica i de la corrupció.

Per combatre-la eficaçment cal primer de tot reconèixer la inviolable dignitat de tota persona humana, a més de mantenir inamovible la referència a la fraternitat, que requereix la superació de la desigualtat, la base de la qual un ésser humà pot fer esclau a un altre, i el consegüent compromís de proximitat i gratuïtat a favor d'un camí d'alliberament i inclusió per a tots.

L'objectiu és la construcció d'una civilització fundada sobre la igual dignitat de tots els éssers humans, sense cap discriminació. Per això, cal també el compromís de part dels àmbits de la informació, de l'educació, i de la cultura a favor d'una societat renovada i configurada per la llibertat, per la justícia i, per tant, per la pau.

(Text extret del comunicat del Papa Francesc)