COMUNICATS

Justícia i Pau s'adhereix a la Campanya Global per desmantellar el poder de les transnacionals

Des de Justícia i Pau Barcelona ens adherim a la Campanya Global per desmantellar el poder de les transnacionals, per aconseguir que siguin transparents en les seves actuacions arreu del món i respectin els drets humans i el medi ambient.

La Campanya Global, que agrupa centenars d’organitzacions d’arreu del món, tant dels països rics com dels països pobres, duu a terme una investigació permanent i un seguiment de totes les vulneracions de drets humans que es puguin produir, per tal de fer-ne la denúncia i reclamar-ne l’actuació per part de les autoritats nacionals i internacionals. Els recursos naturals han de servir per al bé de tothom i en primer lloc de les poblacions que els tenen en el seu territori, que tenen dret a decidir quina destinació s’ha de donar a la riquesa dels seus hàbitats.

Des de fa anys, la sinergia de totes aquestes organitzacions va pressionant la Comissió de Drets Humans de l’ONU per tal que dicti un tractat vinculant que obligui a les empreses transnacionals a rendir comptes de la seva activitat, atès que, amb la lògica de la necessitat d’energia i de matèries primeres, actua en els territoris de les comunitats indígenes i camperoles dels països pobres sense respectar els drets humans i moltes vegades assetjant els líders comunitaris fins a l’assassinat. Les èlits financeres i empresarials estan malmetent territoris extensos que són el sosteniment de milions de persones, al mateix temps que desforesten sense control i contaminen posant en risc la supervivència de la fauna i flora i també de les poblacions humanes que es veuen forçades a la migració si volen sobreviure encara que sigui precàriament.

La Comissió Nord Sud, que serà qui hi participarà de manera més activa en la campanya, també fa el seguiment dels projectes que s'estan duent a termer a la República Democràtica del Congo en relació a l'extracció de recursos minerals. La comissió, alhora, està vinculada a comunitats de Guatemala, un país on les inversions estrangeres en cerca de minerals i recursos naturals i energètics està envaint els territoris i amenaçant la vida de les comunitats que hi viuen, com per exemple la comunitat de San Pablo de Tacaná, en lluita per conservar les seves terres front a les empreses que hi volen fer passar una línia d’alta tensió. Aquesta lluita ha fet perseguir i empresonar els líders camperols per les protestes que han dut a terme davant l’assetjament a la comunitat.

Aquest és un tema important que compartim amb altres organitzacions a la comissió de laFede.cat per aconseguir tenir un centre de control de les multinacionals aquí i poder donar difusió de les actuacions vulneradores de drets humans.