Arcadi Oliveres

Arcadi Oliveres (1945-2021)

Arcadi Oliveres Boadella va ser un economista i activista català, referent dels moviments socials. Va participar en nombroses lluites a favor de la pau, la justícia social, els drets dels pobles i el desarmament.

L'any 1981 va començar a militar a Justícia i Pau després que Joan Gomis, president de l'entitat en aquell moment, li encarregués un informe econòmic amb relació al 0,7% del PIB d'ajut al desenvolupament. Aquesta col·laboració va marcar l'inici d'una estreta vinculació de l'Arcadi Oliveres amb Justícia i Pau que durà fins a la seva mort. L'Arcadi va ser un membre actiu de l'entitat i és des d'aquí des d'on va realitzar bona part de les seves activitats en favor dels drets humans, la pau, la justícia social i el desenvolupament.

L'any 1986 va ser nomenat vicepresident de Justícia i Pau i ho va ser fins que el desembre de l'any 2001, després de la mort d'en Joan Gomis, va ser elegit president d'aquesta entitat, càrrec que va desenvolupar durant tres mandats, fins a l'any 2014. Després va continuar com a membre de l'entitat assessorant, participant en diferents activitats i impartint diverses conferències.

 

Articles de JiP publicats sobre l'Arcadi


Parlaments en la celebració del seu comiat


Actes de record

  • Tarragona, Parròquia de Sant Joan, 12 h - 09/04/2021
  • La Selva del Camp, Parròquia de Sant Andreu, 12 h - 09/04/2021
  • Badalona, Parròquia de Sant Josep, 11 h (Eucaristia) - 09/04/2021
  • Girona, Monestir de Sant Daniel, 19 h (Pregària de Vespres) - 10/04/2021
  • Manresa, Església de les Clarisses Caputxines, 19 h - 16/04/2021
  • Mataró, Parròquia de Sant Josep, 19.30 h - 16/04/2021 (Gravació de l'acte)
  • Sabadell, Parròquia de la Puríssima, 19 h - 16/04/2021
  • Sant Just Desvern, Església dels sants Just i Pastor, 20 h - 24/04/2021


Biografia

Arcadi Oliveres Boadella neix a Barcelona l'any 1945 i mor a Sant Cugat del Vallès, el 6 d'abril de 2021.

Estudia als Escolapis del carrer Diputació, on té com a professors, entre d'altres, Lluís Maria Xirinacs i Francesc Botey. Estudia Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona i obté el títol de llicenciat l'any 1968. De jove és membre del moviment escolta (1962-66) i en la seva època d'estudiant destaca pel seu compromís en defensa de la democràcia i les llibertats polítiques en plena dictadura franquista. Així, des de l'any 1966 s'implica molt activament en les assemblees clandestines del Sindicat Democràtic d'Estudiants, i participa en la famosa "Caputxinada", el març de 1966, assemblea clandestina d'estudiants que té lloc a l'església dels Caputxins de Sarrià sota el setge policial. El maig de 1968 és processat pel Tribunal d'Ordre Públic i jutjat per reunió clandestina, i és absolt gràcies als informes favorables del degà de la Facultat d'Economia i la defensa de l'advocat Francesc Casares. [Seguir llegint]

 

Vídeos

Vídeo sobre l'aportació de l'Arcadi a Justícia i Pau. Intervencions de l’actual director en funcions, Eduard Ibáñez, que parla de l’aportació que ha fet en la promoció de la cultura de la pau; el consiliari de l’entitat, Josep Maria Fisa, que explica la seva experiència de fe en Jesús; i l’actual president, Eudald Vendrell, que en valora la personalitat i la seva dedicació a l'entitat.

Realització: Catalunya Religió.

 

 

Documental sobre la vida de l'economista i activista Arcadi Oliveres. Dos anys clau en una biografia apassionant: de les lluites estudiantils contra la dictadura de Franco als 60, passant pels moviments antiglobalització, la creació del Fòrum Social Mundial a Porto Alegre i el moviment dels indignats (15M).

Dirigida per Èrika Sánchez i distribuïda per Únicament Sever Films