Crida de la Campanya Banca Armada: Juntes d'accionistes 2022
Durant les últimes setmanes han anat sorgint diferents postures sobre el conflicte rus-ucraïnès. Els diferents caps d’estat i governs dels països s’han anat posicionant al respecte. Pel que fa a l’enviament d’armes, Espanya va preferir no fer com els seus veïns europeus, i per tant, no tenia intenció d’enviar armes a Ucraïna de manera directa; sinó que creia que la manera d’implicar-s’hi era a través del mecanisme de coordinació posat en marxa per la Comissió Europea.
Finalment, però, Pedro Sánchez va decidir canviar de parer i després d’una setmana de l’esclat del conflicte, va començar una operació per trametre armament i reforços a Ucraïna, sabent que aquests posarien fi a moltes vides.
A més, cal afegir que segons l’informe de PAX i ICAN de 2021, Espanya se situa en la sisena posició del rànquing de països amb bancs inversors en armament. Per tant, encara que Espanya no hagués enviat les armes, ja hauria intervingut en el conflicte creant aquests instruments.
Com cada any, des de la Campanya Banca Armada, de la qual Justícia i Pau en forma part juntament amb el Centre Delàs, SETEM, RETS, AMOC, l’ODG, FETS i la Fundació Novessendes; us convidem a cedir el vostre vot en les juntes generals d'accionistes de les entitats bancàries més importants d'Espanya: BBVA, Bankia, Banc Sabadell, Caixabank i Banco Santander. L’objectiu de la campanya és denunciar les seves polítiques d’inversions en empreses que fabriquen armament.
De moment es coneixen les dates i llocs on se celebraran les juntes de 4 bancs:
• BBVA: 18 de març a Bilbao
• Banc Sabadell: 24 de març a Alacant
• Caixabank: 8 d'abril a València
• Banco Santander: 1 d’abril a Boadilla del Monte
Des de la Campanya Banca Armada fem una crida a les persones accionistes que vulguin delegar-nos el seu vot per poder denunciar les relacions entre els principals bancs espanyols i les empreses que fan negoci de la guerra.
Les entitats impulsores de la campanya continuem la nostra activitat de promoció de les finances ètiques. Com a consumidors i consumidores, tots plegats tenim un gran poder de transformació social, és per això que animem a fer canvis en els hàbits de consum de serveis bancaris i financers, tant en el pla individual com en el col·lectiu. I és que quan ens preguntem què podem fer per la pau, en aquest àmbit hi trobem una part de la resposta: contribuïu a fer que els vostres diners vagin a parar a l’economia social i solidària! La publicació “De la Banca Armada a la Banca Ètica: Deu claus per a passar-se a les finances ètiques”, us pot ajudar a fer els primers passos.
Totes aquelles accionistes que vulguin ajudar a la causa i vulguin cedir el seu vot a Banca Armada han d’escriure a delegació-vots@bancaarmada.org.