COMUNICATS

Justícia i Pau denuncia les violacions de DH a Cambodja

Des de Justícia i Pau denunciem amb preocupació la situació de violacions de drets humans que s'està vivint a Cambodja i que està afectant particularment els drets de llibertat d'expressió, associació i reunió.

L'ús indegut del sistema de justícia per part de les autoritats cambodjanes ha augmentat durant l'últim any. Les forces de seguretat segueixen incitant i castigant la societat civil amb la finalitat de silenciar les crítiques. Defensors i defensores de drets humans han estat arrestats i detinguts per l'acompliment pacífic de la seva labor. Diversos d'ells estan a l'espera de judici, mentre uns altres han estat jutjats i condemnats. D’altres s'han vist obligats a abandonar el país davant les amenaces, intimidacions i la forta vigilància a la qual estaven sotmesos, que els feia témer per la seva seguretat.

 

 País Cambodja
 Tipus de violació de DH Limitació als drets de llibertat d'expresió, associació, reunió. Judicis Arbitraris.
 Víctimes Defensors de Drets Humans
 Accions de denúncia Presió mediàtica, política i social.Incidència de les institucions internacionals

 

Durant el mes de maig de 2016, es va iniciar un històric procés contra cinc membres del personal de l'Associació Cambodjana de Drets Humans i Desenvolupament (ADHOC), que havien estat detinguts a l'abril, sota l'acusació de subornar un testimoni. Un exmembre del personal d’ ADHOC i sotssecretari general del Comitè Electoral Nacional va ser acusat també de complicitat. El procés estava relacionat amb l'assessorament i suport que ADHOC havia proporcionat a una dona que presumptament havia mantingut una relació extramarital. En octubre, el juez instructor amplió la detención en espera de juicio a un año. A l'octubre, el jutge instructor va ampliar la detenció tot esperant judici a un any. Al desembre, el ministre de l'Interior va anunciar que tots cinc quedarien en llibertat, però no es va prendre cap mesura sobre aquest tema.

Activista a Cambodja Aquests fets succeïts al maig de 2016 van empènyer a la societat civil a llançar la campanya pacífica “Black Monday” (Dilluns negre) per demanar la posada en llibertat d'aquestes persones. Els manifestants, vestits de negre, van participar en reunions i vigílies setmanals i van publicar imatges a les xarxes socials. Les autoritats van intentar prohibir les protestes i van amenaçar, van detenir i van recloure participants que, en general, només van ser posats en llibertat després de signar declaracions comprometent-se a no tornar a manifestar-se.

Les autoritats cambodjanes van justificar la prohibició de manifestar-se sobre la base que la campanya incitava a una “revolució de colors”. En una vigília de “Black Monday”, el 15 d'agost, van ser detingudes Tep Vanny i Bov Sophea, membres de la comunitat Boeung Kak i defensores dels drets a la terra. Van ser jutjades el 22 d'agost i condemnades a sis dies de presó per insultar un funcionari públic. Bov Sophea va quedar en llibertat després de complir la pena.

Activista emmanillada a CambodjaTep Vanny no va córrer la mateixa sort: les autoritats la van retenir sota custòdia per investigar un càrrec reactivat per haver participat en unes protestes el març de 2013. Més tard, en el mes de setembre, Tep Vanny i altres membres de la comunitat de Boeung Kak van ser condemnats a sis mesos de presó per obstruir l'actuació de funcionaris públics i insultar-los en una protesta de 2011.

Recentment, el febrer de 2017, la Cort Municipal de Penh ha jutjat Tep Vanny, acusant-la de “violència intencional amb circumstàncies agreujants” i condemnant-la a dos anys i sis mesos de presó amb relació a les protestes de 2013, reobertes l'agost de 2016, a pesar que no s'hagin presentat proves concloents per justificar les acusacions formulades contra ella o per provar que s'havia comès violència contra la policia.

Manifestació a CambodjaEls experts de drets humans de l'ONU han estat cridats a examinar les detencions d'aquestes activistes defensores dels drets humans. Se sospita que les decisions judicials tenen una motivació política i el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l'ONU està investigant el cas per esbrinar si les sentències proclamades pels tribunals cambodjans són “arbitràries”.

Com ha declarat el relator especial sobre els drets humans a Cambodja, Rhona Smith, “l'ús de disposicions penals com a pretext per a la supressió i la prevenció del legítim exercici del dret a la llibertat d'expressió i per silenciar els defensors dels drets humans és incompatible amb l'art. 19 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que ha estat ratificat per Cambodja”.

 

Per tot l'anterior, des de Justícia i Pau fem una crida a la justícia i al respecte als drets humans, reclamant que l'Estat cambodjà dugui a terme les accions següents:

1. Posar fi a tots els actes d'assetjament –fins i tot en l’àmbit judicial- contra els defensors de drets humans a Cambodja, de manera que puguin dur a terme el seu treball sense obstacles o por a represàlies.

2. Dur a terme una recerca immediata, independent, exhaustiva, efectiva i imparcial entorn de tots els fets a dalt denunciats, amb l'objectiu d'aclarir les circumstàncies segons estableix la llei.

3. Assegurar en totes les circumstàncies el respecte dels drets humans i les llibertats fonamentals, d'acord amb la Declaració Universal dels Drets Humans i altres instruments internacionals de drets humans ratificats per Cambodja.

4. Garantir en totes les circumstàncies la integritat física i psicològica de tots els defensors i defensores de drets humans a Cambodja.

5. Assegurar l'efectiva possibilitat d'exercir les llibertats d'expressió, associació i reunió.