COMUNICATS

Justícia i Pau denuncia la violència contra defensors i defensores de DH a Colòmbia

Justícia i Pau denuncia l'atemptat perpetrat contra Francisco Javier Gómez Ayala, advocat i defensor de la Fundació per la Defensa dels Drets Humans i el Dret Internacional Humanitari de l'Orient i Centre de Colòmbia (DHOC).

L'advocat estava treballant en la representació de 40 famílies víctimes d’espoliació de terres per part de l'empresa petroliera Occidental de Colòmbia en el “corregimiento” de Brisas en Arauquita, Arauca. El defensor estava en situació de risc a causa de les seves diferents denúncies, i la Fundació DHOC fa més d'un any havia sol·licitat davant la Unitat Nacional de Protecció (UNP) un esquema de seguretat per a Gómez; no obstant això, no es va rebre resposta alguna per part de l'entitat.

 

País

Colòmbia

Tipos de violació de DH Amenaçes, lesions, assassinats
Víctimes Defensors de derets humans
Accions de denúncia

Pressió mediàtica, política i social

Incidència d'institucions internacionals

 

Aquest cas representa només un dels molts que estan afligint defensors i defensores, líders socials i comunitaris colombians. Des de Justícia i Pau estem profundament preocupats per aquesta situació i remarquem que la persistència de la violència pot posar en risc el propòsit comú de la pau al país.

Al contrari del que pogués pensar-se, des que els acords de pau han estat sobre la taula per a la seva signatura i ratificació, les xifres de persones amenaçades i assassinades han augmentat, afectant especialment a líders comunitaris, activistes ambientals i en favor dels drets sobre la terra, i a persones que feien campanya per la pau, la justícia i contra la impunitat, sobretot en zones rurals.

Encara que no hi ha dades uniformes sobre els actes de violència comesos durant el 2016 contra aquest col·lectiu, es barregen diverses xifres de diferents organitzacions de drets humans. L'Oficina a Colòmbia de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans va observar 389 atacs dels tipus següents: 59 homicidis, 44 atacs, 210 amenaces (69 col•lectives), 72 violacions als drets a la privadesa i la propietat (incloent fotografies, vigilància i robatori de computadors), 3 desaparicions forçades i un cas de violència sexual. Entre les 59 víctimes assassinades hi ha quatre dones, sis líders indígenes, tres líders LGBTI, tres sindicalistes, un líder afrocolombià i dos líders juvenils.  En aquest any 2017 s'han succeït ja més de 100 amenaces, atemptats i assassinats de líders socials al territori colombià.

En el seu informe anual sobre la situació humanitària a Colòmbia, el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) adverteix que encara és prematur parlar de postconflicte. Encara que la signatura d'un acord de pau amb les FARC sigui altament positiva per al país, la situació dels drets humans segueix sent greu i cada vegada menys visible. Fins i tot és més preocupant i complexa a causa dels canvis en la fesomia dels diferents conflictes i dels nous interessos subjacents -econòmics i transnacionals. De fet, en els últims mesos la majoria de les amenaces s'atribueixen a grups paramilitars que perceben aquestes persones com una amenaça per als interessos econòmics i polítics d'algunes persones i empreses.

Segons consta a la Declaració de l'ONU sobre els Defensors de Drets Humans, del 9 de desembre de 1998, “tota persona té dret individualment o col•lectivament a promoure i procurar la protecció i realització dels drets humans i les llibertats fonamentals en els plànols nacional i internacional”. A Colòmbia les xifres posen de manifest que les persones no poden exercir aquest dret ni amb llibertat ni amb garanties. Els i les defensores són els primers a sofrir les violacions dels drets que ells mateixos defensen.

La seva labor en defensa de pobles indígenes, població afrodescendent i comunitats camperoles desafia poderoses elits polítiques, econòmiques i militars i el mateix govern, recordant-li les seves obligacions en matèria de drets humans. Aquests activistes locals són una valuosa font, de vegades l'única, del que realment està succeint en un país com Colòmbia, ja que són ells i elles els qui alerten ONG, mitjans de comunicació i institucions internacionals sobre les violacions de drets humans que s'estan cometent en zones remotes.

En aquest esperançador moment de construcció de la pau en què es troba immers tot el país, el paper dels defensors i defensores -en situació d'especial vulnerabilitat- és fonamental perquè el procés conclogui amb èxit. No obstant això, salta a la vista per l'onada de violència que va atacar i ataca principalment aquests líders que no serà un camí fàcil i que, si no es prenen les mesures preventives, de protecció i sobretot les garanties necessàries de manera immediata, el resultat pot ser realment desastrós.

Des de Justícia i Pau reiterem la nostra preocupació sobre l'alt nivell d'impunitat en els casos d'agressió contra els defensors de drets humans.

Per tot això, Justícia i Pau fa una crida a la justícia, com a mitjà per aconseguir la pau, i reclama que l'Estat colombià dugui a terme les accions següents:

I. Investigar de manera immediata, exhaustiva i imparcial sobre els assassinats i amenaces sofertes pels defensors i defensores de drets humans, amb la finalitat d'identificar els responsables, portar-los davant un tribunal competent, just i imparcial, i aplicar-los les sancions previstes per la llei.

II. Defensar públicament a través de discursos oficials i declaracions públiques la legitimitat de les activitats dels defensors i les defensores de drets humans i específicament la legitimitat de les activitats dels defensors que acompanyen casos sobre drets relacionats amb la terra i sobre fets del conflicte armat.

III. Brindar mesures efectives de protecció i seguretat a homes o dones líders socials i a defensors i defensores de drets humans.

IV. De manera general, garantir el respecte pels drets humans i les llibertats fonamentals en tot el país de conformitat amb les normes internacionals de drets humans ratificades per Colòmbia.

 

Reptes Humanitaris 2017: Informe Colòmbia 2016, Comitè Internacional de la Creu Roja

Informe Anual (2016) de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides sobre la situació dels drets humans a Colòmbia

Greu augment d'assassinats dels qui defensen els drets humans a Colòmbia_Març 2017_PBI Colòmbia i OIDHACO

CIDH condemna l'augment d'assassinats contra defensores i defensors de drets humans a Colòmbia_2016

CIDH condemna assassinats a defensores i defensors de drets humans a Amèrica Llatina_2017

Defensoría del Poble: en els últims 14 mesos van ser assassinats 120 líders socials