NOTÍCIES

Compromís amb una ecologia integral

Un ampli grup de persones responsables i membres d’entitats, moviments i congregacions cristianes, preveres, religiosos, religioses, laics i laiques de tot Catalunya han fet públic aquest divendres el seu ’Compromís amb una ecologia integral’. En ocasió del cinquè aniversari de la publicació de l’encíclica Laudato si’, expressen preocupació davant d’un “desenvolupament depredador” que afecta “els països i les comunitats més pobres”. Consideren que la crisi sanitària “ha mostrat un cop més la profunda interdependència de la família humana”. I per això fan una crida a la “coresponsabilitat” en clau d’Església catalana per “avançar en la construcció d’un món més just i fratern”.

Els signants expressen el seu compromís particular i col·lectiu a “defensar la Casa Comuna del planeta i cada un dels humans que l’habiten amb les nostres actituds i opcions de vida”. Així mateix, aposten per assumir “un estil de vida alegrement sobri, senzill, contemplatiu i solidari”, i per “reduir la producció de residus i l’ús de plàstics, optar per energies renovables, apostar per les empreses d’economia social i solidària i les finances ètiques, afavorir la producció i comercialització de productes agroecològics i de proximitat, utilitzar el transport públic sempre que sigui possible i donar suport a iniciatives que promoguin una nova economia i un nou model de desenvolupament fonamentat en el bé comú i l’ecologia integral”. 

També es comprometen a posar-se “al costat dels que són perseguits pel seu servei profètic de denúncia i reparació d’injustícies, de defensa de la terra i dels drets dels petits, d’acollida i suport a les persones migrants, les que cerquen refugi o les que són objecte de tràfic o explotació”.

Finalment, el document vol animar a totes les comunitats cristianes “a concretar aquest compromís comunitari en les seves activitats i fer tots els esforços possibles perquè es promogui, s’aprofundeixi i es vagi posant en pràctica la crida urgent del Papa Francesc a una Conversió Ecològica Integral”.

Els signants obren així a Catalunya la celebració de la Setmana Laudato si’, convocada pel Papa Francesc amb motiu del cinquè aniversari de l’encíclica. El document s’inspira en el compromís signat el mes d’octubre a Roma, a la catacumba de Domitila, per part d’un grup de participants en el darrer Sínode de l’Amazònia.

El compromís és obert a l’adhesió tant personal com d’entitats.

 

Vídeo de la crida