Bernat Sellarès y Maria Villalonga
NOTÍCIES

Crònica de la trobada Economy of Francesco 2020

Compartim aquesta crònica de Bernat Sellarès, coordinador d’Economy of Francesco, i Maria Villalonga, sobre la trobada virtual entre joves economistes i emprenedors d'arreu del món, els dies 19, 20 i 21 de novembre, per iniciar un procés de canvi global per construir una economia més justa, inclusiva i sostenible.

****

El passat mes de maig de 2019 el papa Francesc va enviar una carta des de la Santa Seu convocant joves economistes, emprenedors i change-makers de tot el món a participar en una trobada internacional titulada Economy of Francesco. Això va ser sens dubte un fet revolucionari: el papa posava la confiança en els joves com a veus profètiques i de canvi. Qualsevol líder mundial que hagués volgut iniciar un canvi en l’àmbit econòmic segurament hagués reunit els més poderosos per tal d’implementar accions de dalt cap a baix. En canvi el papa ha confiat en els més joves per iniciar un procés que aspira a canviar de baix cap a dalt.

La trobada havia de tenir lloc a Assís el març de 2020, però l’esclat de la pandèmia va obligar a posposar-la al mes de novembre. Fa pocs mesos, atesa la situació sanitària, l’organització de l’esdeveniment va decidir tirar igualment endavant la trobada però en format en línia.

Els 2.000 joves seleccionats hem compartit durant tres dies diverses ponències i grups de treball en format webinar, que s’han compaginat amb moments de pregària, reflexió i contemplació, amb la participació d’un gran nombre d’artistes, a més de diverses retransmissions sobre la vida de Sant Francesc d’Assís. S’ha volgut, per tant, que EoF fos des de l’inici un moviment proactiu però que neixi de la reflexió i el discerniment.

Dijous 19 vam viure l’obertura de l’esdeveniment amb gran emoció, en directe des de la Basílica de Sant Francesc d'Assís. Aquesta va anar a càrrec del grup de música Nyado i dels presentadors de l’esdeveniment, tres joves de diferent nacionalitats un dels quals era musulmà, un bonic detall que feia evident el caràcter obert d’EoF. A continuació vam comptar amb la benvinguda del bisbe d’Assís Mn. Domenico Sorrentino, el cardenal Peter Turkson, l’alcaldessa d’Assís Stefania Proietti, i l’economista Stefano Zamagni. Tots van transmetre’ns la urgència i l’encàrrec de canviar l’economia actual. Tot seguit vam organitzar-nos en diferents webinars de treball on vam poder comptar amb Jeffrey Sachs o la Premi Nobel de la Pau Susi Snyder, i vam acabant la jornada amb la representació d’una obra teatral.

Durant la segona jornada, vam participar en webinars interactius amb experts com Consuelo Corradi, R. Petrini i Vilson Groh, a més de comptar amb Muhammad Yunus, Premi Nobel de la Pau, en la sessió plenària. També es va desenvolupar un taller anomenat “Una nova educació per a una nova Economia” on ens vam organitzar en grups reduïts dirigits per economistes de renom. 

Si bé és veritat que la vocació d’EoF és clarament internacional, no es va voler deixar de banda la realitat territorial de cada país o regió. Així, durant l’esdeveniment es van organitzar dues iniciatives per donar visibilitat als territoris i teixir complicitats a escala local. La primera iniciativa van ser els anomenats Hubs, punts físics on els participants es podien reunir i seguir junts l’esdeveniment a més d’organitzar sessions o ponències paral·leles. El Hub de Catalunya, que havia d’estar situat a Castell d’Aro, no va ser possible realitzar-lo ateses les restriccions a la mobilitat. No obstant això, en l’àmbit espanyol es va organitzar un Hub a Madrid on tots els participants de l’Estat ens vam poder connectar en línia i seguir les diferents activitats, entre les quals vam comptar amb exemples d’empresa social, com La Fageda o Auara.

La segona iniciativa va ser l’anomenada Marató, que va consistir a fer connexions ininterrompudes des de les sis de la tarda del divendres fins a dos quarts de dues del dissabte amb fins a 18 països diferents. En cada connexió es va vetllar perquè els participants s’expressessin en el seu idioma i mostrar així les singularitats de casa regió. La connexió des de l’Estat espanyol va comptar amb vídeos de participants de diverses comunitats autònomes en els quals van donar a conèixer les seves motivacions i els projectes que estaven duent a terme amb relació a la convocatòria d’EoF.

L'última jornada, el dissabte 21, van tenir lloc conferències destacades, com les de Kate Raworth  i John Perkins sota el títol “Tots som països en vies de desenvolupament”, a més d’una sessió interactiva amb diferents grups dels dotze en què s’ha dividit EoF. De fet, feia ja uns mesos que els participants d’EoF estàvem treballant dividits en 12 villages, "poblats" com els hem anomenat, en clara referència simbòlica a les dotze tribus d’Israel i els dotze apòstols. Aquests grups, dividits en grans temes i qüestions econòmiques, han mantingut una vocació cristiana i humanista que s’ha volgut fer evident en el títol dels mateixos temes, contrapesant el tema econòmic que han abordat amb el que podríem dir-ne l’ideal humà. Per exemple, el grup de treball i cura, o bé els de gestió i donació, finances i humanitat, agricultura i justícia, energia i pobresa o benefici i vocació.

La sessió del dissabte també va ser el moment dels participants més joves, menors de 18 anys, que van transmetre la seva voluntat de treballar entre tots per construir un futur millor, alguns d’ells donant a conèixer projectes socials, com els de recollida de plàstics empresos per nois i noies molt i molt joves. Hem pogut veure aquests dies com EoF suposa ja ara la posada en pràctica de moltes de les idees contingudes en la doctrina social de l’Església i especialment de Fratelli Tutti: una veritable encarnació.

L’última part del dia va ser l’esperat moment en què vam poder escoltar el missatge que ens va dirigir el papa Francesc. Tot seguit, diversos joves vam llegir en la nostra pròpia llengua els 12 punts de la declaració final i de compromís que hem elaborat tots els participant i que podeu consultar a francescoeconomy.org. En aquesta declaració, els joves ens hem compromès a aportar, cada vegada més, sal i llevat a l’economia de tots. La sal que ens permet custodiar sense corrupció els béns i ens fa que la vida econòmica tingui gust. El gust de la feina feta amb sentit, del bon tracte a tothom, de la generositat i gratuïtat, de la col·laboració. I el llevat que ens permeti créixer. No un creixement il·limitat de l’economia, sinó el creixement integral de totes les persones a través del treball i la reciprocitat econòmica. Podem dir que EoF 2020 ha estat, més que l’arribada a un punt determinat, el punt de partida d’un moviment. L’esperada trobada presencial està prevista per al proper novembre de 2021 a Assís. 

 

Bernat Sellarès
Coordinador i participant d’Economy of Francesco

Maria Villalonga
Participant d’Economy of Francesco