COMUNICATS

Declaració pel 75è aniversari dels bombardejos d'Hiroshima i Nagasaki

Compartim aquesta declaració interreligiosa, signada per la Comisión General de Justicia y Paz, que rebutja, amb una sola veu, l'amenaça que representen les armes nuclears per a l'existència de la humanitat.

 

Declaració conjunta interreligiosa pel 75è aniversari dels bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki

6 agost 2020

Com àmplia coalició de comunitats religioses de tot el món, ens hem compromès a parlar com una sola veu que rebutja l'amenaça que representen les armes nuclears per a l'existència de la humanitat. Reafirmem que la presència d'una sola arma nuclear viola els principis fonamentals de les nostres diferents tradicions religioses i amenaça la destrucció de tot el que apreciem de forma inimaginable. Les armes nuclears no només són un risc futur, la seva presència aquí i ara soscava els fonaments ètics i morals de el bé comú. Demanem el compromís amb un món més pacífic, segur i just, un món només possible amb l'eliminació de les armes nuclears.

A l'agost de 2020 es compleix el 75è aniversari dels atacs nuclears contra Hiroshima i Nagasaki, atacs que van devastar aquestes ciutats causant fins 213.000 morts a finals de 1945 i moltes més en els anys següents. Els atacs van infligir un dolor i un patiment insuportables tant als éssers humans com a el medi ambient.

Agraïm a les persones hibakusha de tot el món, supervivents, que valentament han estat testimoni, sovint davant de la intimidació i a la recurrent tragèdia de la pèrdua i la malaltia. Hem d'enfrontar el valor d'aquestes persones supervivents amb el nostre i abolir les armes nuclears per sempre.

Lamentem el racisme i el colonialisme que va portar els Estats posseïdors d'armes nuclears a provar les seves armes a les comunitats que consideraven prescindibles, vides llunyanes a les seves, vides que importaven menys, vides que van ser preses a la recerca de poder destructiu per a una minoria. Reconeixem l'immens patiment, opressió i explotació que enfronten les comunitats indígenes de tot el món els cossos, terres, aigües i aire han servit com a camp de prova per a les ambicions d'aquells que dominen amb la força.

Gairebé ningú dels qui creuen en la idea de la dissuasió nuclear ha presenciat o experimentat la devastació d'aquestes armes en les seves pròpies comunitats. Després de setanta-cinc anys podem veure que les armes nuclears no han posat fi a la guerra. Les armes nuclears no creen la pau, sinó que intensifiquen el flagell i l'amenaça de la guerra en el nostre món, vides i comunitats. Perquè estan dissenyades per causar destrucció massiva i indiscriminada, perquè desvien recursos preciosos que es necessiten per satisfer les necessitats humanes i protegir el nostre planeta compartit, i perquè reforcen i sostenen un sistema global basat en la dominació i la violència sense fi, l'existència de les armes nuclears contradiu fonamentalment els principis de qualsevol sistema moral, religiós i ètic que valori la vida.

Mentre que moltes de les nostres vides i de la nostra imaginació poden estar molt lluny dels records del "infern a la terra" i els llegats dels impactes ambientals, les condicions de salut devastades i els traumes causats en una explosió nuclear, els impactes de la actual crisi sanitària mundial ens han ofert una ullada de com podria canviar la vida en cas d'una explosió nuclear. A l'igual que la pandèmia COVID-19, la salut, el medi ambient i les conseqüències econòmiques no es contindrien en l'espai o el temps. Els assajos i accidents nuclears han revelat que la radiació es propaga a través de l'atmosfera, els oceans, les plantes, els animals i poblacions humanes senceres. Les nostres economies, cadenes de producció i la capacitat de conrear aliments es veurien greument pertorbades.

És freqüent confiar les històries dels horrors d'aquest temps a les nostres històries passades i distants, per revisar únicament quan certs grups líders consideren necessari recordar al seu ciutadania el que podrien fer-los si renuncien a les seves pròpies capacitats nuclears. Però no oblidarem o ignorarem el poderós testimoni de les persones afectades pel desenvolupament, assaig i ús d'armes nuclears. Tenim el compromís de posar fi a aquestes armes definitivament, de manera que honrarem a les persones supervivents alhora que vam salvar a la nostra descendència i a les futures generacions d'experimentar el seu patiment. A mesura que construïm un món on abunda la igualtat, la pau i la justícia, no hi ha lloc per a les armes nuclears en el nostre futur compartit.

Malgrat els compromisos contrets -inclòs el Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP) - els Estats posseïdors d'armes nuclears han seguit mantenint i desenvolupant els seus arsenals nuclears, mentre que altres Estats s'han esforçat per adquirir-los.

Malgrat la nostra clara consciència dels perills de el moment actual, creiem irrefrenablemente en què el canvi per al bé és possible en les vides individuals i en el nostre món. Sabem que en els temps més perillosos i amenaçadors, els éssers humans són capaços de cooperar, resoldre problemes i crear la confiança mútua. De fet, l'existència d'TNP reafirma aquesta esperança. El TNP va néixer en un moment en què els temors sobre la guerra nuclear i la desconfiança estaven en el seu apogeu, i va actuar com un far per recordar a les nacions que la col·laboració internacional era possible i que la seguretat de cada nació no exigeix ​​la inseguretat de altres, sinó que és contingent sobre la seguretat de totes. Ens trobem de nou en un moment de reafirmació de les normes internacionals i acceptació de la promesa final de l'TNP: l'abolició.

En 2017, aquest objectiu d'abolició es va acostar més a la seva realitat quan les Nacions Unides van adoptar el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, en el qual es demanava l'eliminació completa de totes les armes nuclears. Una vegada que 50 Estats l'hagin ratificat, entrarà en vigor.

Instem als nostres governs a que aprofitin l'oportunitat de el 75è aniversari de l'única ocasió en què les armes nuclears s'han utilitzat en un conflicte, per assegurar-se que no es tornin a utilitzar mai més en cap circumstància. Exhortem a tots els Estats a que se sumin a la creixent comunitat d'Estats que han rebutjat totalment les armes nuclears. Li demanem que ratifiqui el Tractat de Prohibició d'Armes Nuclears.

Organitzacions signants:
Action des Chrétiens pour l'Abolition de la Torture (ACAT-France)
Advocacy For Justice
All Africa Conference of Churches 
All Souls Nuclear Disarmament Task Force
Alliance of Baptists
American Baptist Churches, USA
American Friends Service Committee
Anglican Pacifist Fellowship
ANUVIBHA
Arbeitsgruppe 11 "Evangelium und gesellschaftliche Verantwortung" der Vereinigung Evangelischer Freikirchen
Article 9 of the Japanese Peace Constitution in NCCJ
Association of Roman Catholic Women Priests 
Awakening Art & Culture 
Baltimore Nonviolence Center
Beloved Community
Birmingham (Alabama) Friends Meeting (Quaker)
BPFNA-Bautistas por la Paz
Bruderhof 
Calvary Presbyterian Church 
Casa Esther Catholic Worker
Casa Maria Catholic Worker
Catholic Peace Ministry
Catholic Shrine of the Immaculate Conception
The Catholic Worker
CCFD-Terre Solidaire
Center for Peace Education - Miriam College
Centre for Applied Buddhism
Christian Campaign for Nuclear Disarmament
Christian Conference of Asia
Christians for Peace Newcastle (Australia)
Church and Peace e.V.
Church of Norway Council on Ecumenical and International Relations
The Church of Scotland
Cleveland Nonviolence Network
Columban Center for Advocacy and Outreach
Columbia, MO Catholic Worker 
Comisión General Justicia y Paz
The Commission for Justice and Peace – Archdiocese of Malta
Committee on Social Issues of the German Baptist Union
Communauté de Grandchamp
Community of Christ
Community of Christ (British Isles)
Community of Christ Europe
Congregation de Notre Dame of Montreal
Congregation of Notre Dame USA
Congregation of Our Lady of Charity of the Good Shepherd, U.S  Provinces
Council of Churches in the Netherlands 
Daughters of Charity of St. Vincent de Paul, USA
Des Moines Catholic Worker
Dev Sanskriti University, Haridwar, Uttarakhand, India
Disciples Peace Fellowship 
Dominican Sisters of Houston
Dorothy Day Catholic Worker- Washington, DC
Dutch Association 'Kerk en Vrede'
Ecumenical Ministries of Oregon
Edmund Rice Centre
The Episcopal Church
Episcopal Peace Fellowship
Fachgruppe Gerechtigkeit, Frieden und Bewahrung der Schöpfung der Evangelisch-methodistischen Kirche in Deutschlnad
Faith Action Network - WA state
Faiths Forum for London 
Fellowship of Reconciliation (England and Scotland)
Fellowship of Reconciliation USA
Fondazione Proclade Internazionale-onlus
Friedensnetz, Hamm
Friends Committee on National Legislation
Global Ministries of the Christian Church (Disciples of Christ) and the United Church of Christ
Hampshire and Islands Area Quaker Meeting
Heiwa Peace and Reconciliation Foundation of New York
Help Yateem
The Hindu Temple Society of N.A.
Home for Peace and Justice
Humanists International 
Institute for Mediation, Freiburg, Germany
Interfaith Council of Sonoma County
International Fellowship of Reconciliation
International Network of Engaged Buddhists
International Peace Research Association
InterReligious Task Force on Central America and Colombia (IRTF Cleveland)
Iowa CURE
Jain Network
Japanese American Religious Federation of San Francisco
Just Peace Task Force, Unitarian Universalist Church of Bloomington, Indiana
Justice and Peace Scotland
Justice For All
Kairos Peace Community, New York, NY
Kings Bay Plowshares 7
Lake City Catholic Worker Farm
Leadership Conference of Women Religious
Loretto Community
Loretto Peace Committee 
Los Angeles Catholic Worker
Martha Justice Ministry, Sisters of St. Martha, Antigonish
Martin Luther King Jr. Memorial Berlin Komitee 
Maryknoll Office for Global Concerns
May Peace Prevail On Earth International
Mennonite World Conference
The Methodist Church in Britain
Metta Center for Nonviolence
Michigan Poor Peoples’ Campaign
More Ecumenical Empowerment Together (MEET)
Multifaith Voices for Peace & Justice
National Advocacy Center of the Sisters of the Good Shepherd
National Council of Churches
Nevada Desert Experience
New Vision Interspiritual Seminary
Norfolk Catholic Worker
North Carolina Council of Churches
Office of Peace, Justice, and Ecological Integrity/Sisters of Charity of Saint Elizabeth 
On Earth Peace
The Open Door Community
Orthodox Peace Fellowship
Pace e Bene and Campaign Nonviolence
Pacific Conference of Churches
Paroisse Saint François à Louvain-la-Neuve, Belgique
PAX
Pax Christi - Perú
Pax Christi Aotearoa-New Zealand
Pax Christi Australia
Pax Christi Austria
Pax Christi Dallas
Pax Christi England & Wales
Pax Christi Flanders
Pax Christi France
Pax Christi Hampton Roads
Pax Christi International
Pax Christi Ireland
Pax Christi Italia
Pax Christi Korea 
Pax Christi Metro New York
Pax Christi Northern California
Pax Christi Philippines
Pax Christi Scotland
Pax Christi USA
The Peacemakers' Circle Foundation, Inc.
Peaceworkers
Pennsylvania Council of Churches
Phoenix Settlement Trust
Plum Village Community of Engaged Buddhism
Pooha-Bah Traditional Native American Healing Center
Presbyterian Church (U.S.A.)
Presbyterian Church (USA) Office of Public Witness
The Presbyterian Church of the Roses
Presbyterian Peace Fellowship
The Rabbinical Seminary International
Ravidassia Community Centre
Redwood City Catholic Worker
Redwood Forest Friends Meeting
Reformed Church in America 
Religions for Peace Philippines
Religions for Peace UK
Religious Society of Friends (Quakers in Britain)
Roots of Peace
Rotarians 4 Nuclear Ban
Saint Junia United Methodist Church
San Francisco Friends Meeting Peace Committee
Silsilah Dialogue Movement
Sisters of Charity Federation
Sisters of Charity of Nazareth Congregational Leadership
Sisters of Charity of New York
Sisters of Charity of Our Lady of Mercy
Sisters of the Good Shepherd
Sisters of the Presentation, Dubuque, IA 
Sojourners
Soka Gakkai International
Ss.Anthony and Philip Parish
SS.Francis and Therese Catholic Worker
St Peter's Episcopal Parish, Seattle, WA
St. Benedict Catholic Worker 
Strangers and Guests Catholic Worker Farm
Swedenborgian Church of North America
Tariki Buddhist Therapists Forum
Temple of Understanding
Tikkun
Union for Reform Judaism
Unitarian Universalist Association
Unitarian Universalist Congregation at Shelter Rock
Unitarian Universalist Congregation, Santa Rosa
United Church of Christ, Justice and Witness Ministries
The United Methodist Church - General Board of Church and Society
United Reformed Church (UK) 
United Religions Initiative
Viva House, Baltimore Catholic Worker
Western Episcopal District AME Zion Church
Windsor Community United Methodist Church
Won Buddhism
The World Bosniak Congress 
World Council of Churches
World Yoga Community