Jordi Muñoz
NOTÍCIES

Document de treball: L’acció social des de l’espiritualitat, un camí de pau

El 6 de novembre de l’any passat es va celebrar la 3a Jornada de la Xarxa Interreligiosa per la Pau amb el nom “L’acció social des de l’espiritualitat, un camí de pau”. Com indica el títol de la trobada, les temàtiques principals van ser l’espiritualitat, l’acció social i la pau.

Fruit d'aquesta jornada i de les aportacions, reflexions i conclusions a les quals es va arribar, es va elaborar un document per entendre, desenvolupar i abordar més fàcilment l’acció social. El document tracta cinc àmbits diferents però molt relacionats entre si:

  1. Espiritualitat i acció social: Aquest apartat posa en relació de manera directa l’esperit de cada persona, i com aquest ens aboca a realitzar accions socials. Segons els grups de treball, la clau per dur les accions a terme és estar disposat i sentir-se estimat, i així d’aquesta manera, tornar el que hem rebut. Donar als altres és un privilegi. 
  2. Pau i acció social: En aquest punt s’exposen les conclusions obtingudes de diverses reflexions sobre la pau. Entre elles condicions perquè hi hagi pau, com es relaciona la pau amb la justícia i l’acció social i quines actituds s’han d’adoptar perquè hi hagi pau. 
  3. Ecologia i acció social: Aquest punt es parla de com l’ecologia reclama una gestió justa dels recursos i ens transporta a la reflexió dels fets que han provocat aquestes situacions d’una forma acurada per recuperar l’equitat. Vol dir tenir cura i no malmetre. N’hi ha prou per a tothom, però no per a l’avarícia de cadascú.
  4. Igualtat de gènere i acció social: Durant la introducció de la jornada, Quim Cervera sostenia la idea que en les accions socials humanitàries, les dones tenen un índex més alt de participació. Per tant, hi ha una gran relació a l’hora de parlar d’acció social i igualtat de gènere. En aquest espai es tracten temes com la situació actual de la dona, actituds davant la injustícia i la desigualtat social
  5. Accions concretes per a la creació d’una xarxa d’ajuda mútua en favor de les persones en situació de vulnerabilitat: Un últim punt que marca accions concretes en l’àmbit intern i extern de cada comunitat, a banda d’actituds generals a prendre.

Amb tota la informació obtinguda i emmagatzemada en aquest document, es pot treballar la sensibilització, la visibilitat, la manera de fer entendre a les persones, siguin petits o grans, que l’acció social cap als vulnerables i cap a la comunitat en general, és la manera que tenim per fer un món de pau i més just. També busca encaminar-se cap a propostes concretes i que aquestes siguin dutes a terme.

El document també inclou pistes, preguntes i instruccions per ajudar a treballar el document a fons i que se li tregui el màxim de suc que té per oferir. Cal afegir que el document està fet perquè pugui ser treballat tant en un grup gran com petit, o fins i tot de manera personal. 

Podeu accedir al document fent clic a la imatge. 
 

doc