El projecte [Rec]fugiades rep un premi estatal d'aprenentatge-servei
El projecte educatiu [Rec]fugiades, impulsat pel Col·legi Mare de Déu dels Àngels i les entitats Justícia i Pau Barcelona i La Bretxa, ha estat guardonat amb un dels premis Aprendizaje-Servicio 2019 convocats per la Red Española de Aprendizaje-Servicio, Educo i Edebé.
En concret, el projecte ha estat mereixedor del premi en la categoria d'Immigració i Convivència, la qual compta amb el suport de Torresco. Aquests premis estan organitzats per Educo, Edebé i la Red Española de Aprendizaje-Servicio, i compten amb el suport de diverses empreses, entitats socials i institucions: DKV Seguros, Obra Social la Caixa, CENEAM-Ministerio para la Transición Ecológica, Organización de Estados Iberoamericanos, Fundación Princesa de Girona, Fundación Anabella, Mullor S.A, Abacus, Plena Inclusión, Torresco, Arci Nature, Esemtia i l'Ajuntament de Pamplona.
En el procés d'avaluació hi han participat 68 persones expertes de tot l'estat i el jurat ha volgut destacar la qualitat educativa i l'impacte social i comunitari de [Rec]fugiades. El centre educatiu rebrà el premi en el marc del XII Encuentro Estatal de Aprendizaje-Servicio 2019 el 13 de desembre a Pamplona.
El premi consisteix en una dotació de material didàctic i l'allotjament de 2 educadors/es i 2 nois/es a l'esdeveniment a Pamplona, per tal de recollir el premi i compartir les seves experiències amb el públic. A més a més, el centre educatiu Mare de Déu dels Àngels rebrà un diploma acreditatiu del premi rebut i un roller sobre el projecte, que podran exhibir dins i fora del centre.
Què és el projecte d'aprenentatge-servei [Rec]fugiades?
Al llarg del curs, una vuitantena d’alumnes del Col·legi Mare de Déu dels Àngels han participat en un projecte educatiu d’aprenentatge-servei que els ha dut a aprendre sobre les migracions i l’acollida i a entrar en contacte amb les persones migrades del seu districte. Aquest procés l’han realitzat de la mà de les entitats Justícia i Pau i La Bretxa, i han comptat amb la participació de personal tècnic de Càritas Sant Andreu, Creu Roja, el Servei d’Acollida i Interculturalitat del districte de Sant Andreu i sobretot quatre persones refugiades que els han ofert el seu testimoni vital.
Amb tot, i després d’aquesta fase de formació, els i les joves han elaborat una campanya de sensibilització adreçada a joves del districte de Sant Andreu. Alguns dels materials elaborats són: videoclips, curtmetratges, pintures, poemes, murals... A més, han programat dues activitats obertes: un contacontes adreçat a nens i nenes de 6-8 anys i una activitat d’escape-room per a joves de 14-18 anys. El projecte ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.
El projecte [Rec]fugiades ha culminat amb la realització d’un acte públic el dia 11 de juny, el qual ha comptat amb la participació de la Carmen Juares (Asociación Mujeres Migrantes Diversas). El conjunt dels materials elaborats pels i les joves s’ha transformat en una exposició sensibilitzadora, anomenada “La diferència ens enriqueix, el respecte ens uneix” que ha estat oberta al públic entre l’11 i el 20 de juny, al Casal de Barri Torre la Sagrera. A més a més, s’han programat dues activitats interactives al voltant de l’exposició, també al Casal de Barri Torre la Sagrera: el conta contes "La nova noia a l'escola" i un escape room.