Núria Carulla
PUBLICACIONS

Guatemala i el desenvolupament (in)sostenible

Autoria: Nuria Carulla

Any de publicació: 2021

Descripció: Aquest quadern analitza una de les propostes que es fan a escala internacional per frenar el canvi climàtic i les conseqüències que aquestes iniciatives provoquen en la vida i els drets de milers de persones arreu del món, sobretot en països empobrits i en poblacions vulnerables.

Laguna Larga és una comunitat que residia a la zona de Laguna del Tigre, a la regió del Peten, a Guatemala. El 2017, la seva vida es va veure greument afectada quan es va declarar, la terra on vivien, reserva de la biosfera. Van ser expulsats de manera violenta i sense opcions de negociar i sense cap alternativa on viure. La comunitat va fugir amb les poques coses que va poder recollir i ara viuen en zona de ningú entre Mèxic i Guatemala.

Arran d'aquest cas, el quadern analitza la situació socioeconòmica de Guatemala i, en concret, com afecten la política interior, els acords internacionals sobre el canvi climàtic i les inversions estrangeres en el país. 

Un dels acords de París 2015 per frenar el canvi climàtic va ser declarar grans zones boscoses del planeta com reserva de la biosfera, per contrarestar les emissions de CO₂ que produeix la indústria dels països del Nord. D’aquesta manera, els països empobrits podien obtenir uns ingressos per la venda de bons de carboni a les empreses contaminants. Aquesta iniciativa es proposava com doblement positiva, ja que permet reduir les emissions de CO₂ i, al mateix temps, contribuir al desenvolupament dels països que tenen reserves de la biosfera.

Però la realitat de l'aplicació d'aquest acord ha comportat un aspecte advers i de risc per a les comunitats camperoles que habiten les zones declarades reserves de la biosfera. Per una banda, moltes comunitats han estat expulsades de casa seva, per una altra, hi ha hagut un augment de la militarització en aquestes zones per preservar interessos de certes indústries, com les d'ecoturisme i les de gestió forestal per venda de fustes.

Els acords internacionals per frenar el canvi climàtic cerquen solucions que no afectin les empreses transnacionals, però no es té en compte a tota la població vulnerable afectada per aquestes iniciatives.