Sílvia Masmitjà
NOTÍCIES

Participem a Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans

Des de Justícia i Pau estem participant en la primera edició d'"Impacte!", un festival de cinema i drets humans, que s'ha dut a terme de manera presencial del 8 a l'11 d’abril i online del 12 al 25 d'abril. Aquesta primera setmana s’han projectat un conjunt de pel·lícules a diferents sales de cinema de Barcelona, Girona, Lleida i Sant Feliu de Llobregat, i durant aquesta setmana es pot accedir a la selecció de pel·lícules de la versió online.

Aquest festival té per objectiu impactar a la ciutadania, motivar la consciència social i estimular accions que reforcin la convivència democràtica, el canvi social i la justícia global mitjançant la presentació de pel·lícules de qualitat que fomentin la reflexió i el debat.

El divendres, dia 9 d’abril, vam assistir a l'acte La ficció i els drets humans: estudi de cas de la pel·lícula “Mediterráneo”. Durant la primera part es va presentar breument la pel·lícula “Mediteráneo” i després va haver-hi un col·loqui sobre les relacions entre les diferents ONG i associacions pro drets humans i el món del cinema. Hi van participar en Marcel Barrena (director), en Tono Folguera (productor), na Montse Santolino (directora de comunicació de lafede.cat) i va moderar na Judith Colell (directora de cinema. Directora del Grau de Comunicació Audiovisual de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL). 

El festival vol ajudar, a través d’un cinema compromès amb els valors socials i en connivència amb ONGs i entitats que treballen per la justícia global, a motivar al públic perquè sigui conscient i reflexioni, així com generar debat social. En aquesta primera edició no hi ha lliurament de premis, tot i que no es descarta en el futur, perquè la motivació és arribar al públic i no tant el reconeixement acadèmic. Es dona importància a la recepció dels continguts més que al valor d’elaboració de filmació i producció

Per primera vegada s'ha creat un espai de diàleg entre el sector audiovisual i les entitats en defensa dels drets humans que vol ser l’inici d'una estreta col·laboració entre les dues parts. En l'acte es va ressaltar la importància que les pel·lícules siguin realistes per tal que no confonguin als espectadors sinó que els ajudin a entendre aquella realitat amb missatges que no la tergiversin. Tanmateix es pretén que els missatges arribin a les agendes públiques per, en última instància, millorar el món en què vivim. En aquest face to face les parts es reconeixen i poden generar sinergies pel diàleg. També pretenen facilitar que els projectes cinematogràfics comptin amb la complicitat de les associacions ja que coneixen de primera mà el treball per la justícia global. 

Pel que fa a la pel·lícula Mediterráneo es va deixar clar que no és un documental sobre l'ONG Open Arms sinó que tracta els dos mesos abans de l’inici de la seva aventura al Mediterrani. Durant el debat, es va explicar que les persones que apareixen en el rodatge com a figurants i “extres” en el paper de persones refugiades, són persones que realment es troben en aquesta situació en el camp de Mòria. Per escollir a les persones que participarien del rodatge, es va comptar amb l’ajuda d'un psiquiatre que pogués acompanyar aquest procés sense generar una major angoixa o trauma en la persona. Aquesta situació es va veure agreujada per les dificultats de treballar durant la pandèmia. Els entrebancs no van ser pocs, però la motivació per mostrar com hi ha persones que decideixen sortir al mar a salvar vides, era més gran. Els testimonis directes del que està passant cada dia al Mediterrani critiquen que “no és el mateix veure un mort que veure morir a una persona” i en aquest sentit cada vida compte.

 

Sílvia Masmitjà
Col·laboradora de Justícia i Pau