Església pel Treball Decent
COMUNICATS

Jornada Mundial pel Treball Decent 7 d’octubre de 2022 - Manifest de la iniciativa Església pel Treball Decent

“Sense compromís no hi ha treball decent”

Un any més, les organitzacions que formem la iniciativa Església pel Treball Decent (ITD) convoquem a la Jornada Mundial pel Treball Decent per a celebrar i reivindicar el treball com a dret i activitat per a la cura de les persones, del bé comú i del planeta.

Els últims avanços en el món del treball, fruit de la negociació i l'acord social, han suposat polítiques concretes que, seguint les orientacions de l’OIT, atenen una recuperació centrada en les persones i en el treball decent. Tot i que la senda iniciada és positiva, encara queden massa situacions de vulnerabilitat de drets vinculats al treball al nostre país. El teu compromís i el dels qui som sensibles a aquestes situacions són una resposta necessària per a una ocupació de qualitat.

I.    Hi ha milions de persones treballadores que segueixen sense poder accedir a un treball decent. L'alt atur estructural ens exigeix treballar per la creació d'ocupació per a garantir el dret al treball. Les condicions de treball continuen sent de caràcter precari per a milers de persones treballadores, fonamentalment per a les dones i per a les persones joves. És necessari continuar vigilant i regulant les condicions laborals perquè aquestes siguin decents. Un compromís que han d'enfortir, cadascun des de la seva responsabilitat i la seva missió, el govern i els agents socioeconòmics, en un context inflacionista de pujada de preus que no poden suportar els salaris de les persones treballadores.

II.    En aquest sentit, donem suport a la proposta del papa Francesc d'estudiar la reducció de la jornada laboral (sense que això redundi en baixada salarial) com a mesura de creació de treball decent; i considerem que ha d'aflorar el treball que es desenvolupi en l'àmbit de les cures i convertir-se, ja, en treball decent. A més, mentre no es garanteixi el dret a un treball decent, es necessita articular xarxes de solidaritat més àgils i accessibles que permetin assegurar, enfront de l’excusa i l'exclusió, un mínim imprescindible per a la vida digna.

III.    Així mateix, per a garantir l'accés a un treball decent de mig milió de treballadors i treballadores migrants en situació administrativa irregular, des d’ITD ens sumem a la ILP (Iniciativa Legislativa Popular) promoguda per la plataforma #RegularizaciónYA que, independentment dels avanços inclosos en la reforma recent del reglament d'estrangeria, entén que és urgent una regularització en els termes més amplis possibles.

IV.    És un escàndol que dues persones treballadores morin cada dia al nostre país com a resultat de no garantir la seguretat i la salut en el treball. El treball no és per a la mort, sinó per a la vida i, per tant, ens resulta inajornable que aquest tema s'incorpori a l'agenda política, s'atenguin les causes que provoquen aquesta “tragèdia tan estesa” -en paraules del papa Francesc-, i es busquin solucions a aquest drama de tantes famílies treballadores que es pot evitar.

Finalment, com diem en el lema d'enguany, sense dones i homes compromesos no serà possible el treball decent. Per això, convoquem i animem a moure'ns pel treball decent en aquesta Jornada Mundial, a participar en els actes reivindicatius i de celebració en totes les places i parròquies de les diòcesis, en la seva organització i difusió. Que aquesta presa de consciència es vagi convertint en compromís diari pel treball decent.
 

Església pel Treball Decent: Cáritas, CONFER, HOAC, JEC, JOC, JiP