Equip d'Incidència en Drets Humans
COMUNICATS

Justícia i Pau demana a les autoritats de l'Iran investigar l'assassinat de Masha Amini

Justícia i Pau Barcelona lamenta profundament la mort de Mahsa Amini, qui va ser detinguda i aparentment colpejada per la denominada policia de la “moral”, per incomplir les lleis sobre l'ús del vel en l'espai públic.


El dia 13 de setembre de 2022, Mahsa Amini, kurda iraniana, va ser detinguda a Teheran per la denominada policia de la “moral” iraniana, la qual està encarregada de fer complir les lleis sobre l'ús del vel al país.

Segons testimonis, al moment de la detenció, Mahsa Amini va ser colpejada violentament i conduïda per la força al centre de detenció de Vozara, a Teheran. Unes hores més tard, va ser traslladada a un hospital a causa del greu estat de salut que presentava a causa de les ferides infringides, on va morir passats tres dies després d'haver entrat en estat de coma.

Malgrat les declaracions de la policia en les quals nega haver maltractat a Mahsa Amini, diferents sectors han aixecat la seva veu de rebuig davant aquest fet i el comportament agressiu amb el qual actuen els membres d'aquesta institució envers les dones i joves del país.

La mort de Mahsa Amini ha deslligat una onada de protestes per tot el país, els qui rebutgen el paper de la policia de la “moral”, per fomentar i perpetuar el masclisme i les conductes violentes cap a la dona. A l'una d'aquestes manifestacions, la forta repressió policial preocupa en gran manera les diferents organitzacions de drets humans, perquè la contundent repressió s'ha cobrat fins al moment desenes de ferits, i segons mitjans internacionals, la xifra de persones mortes podria superar les cinquanta.

Justícia i Pau sol·licita al govern de l'Iran, dur a terme una recerca immediata, independent, exhaustiva i imparcial entorn de la mort de Mahsa Amini, i de tot acte de violència de gènere al país; identificar als responsables, portar-los davant un tribunal competent, independent, just i imparcial i aplicar les sancions penals i d'una altra naturalesa, previstes per la llei.

D'igual manera, urgim a les institucions encarregades de mantenir l'ordre públic a detenir l'ús de la força desproporcionada, garantir el dret de les persones a la manifestació pacifica, i sobretot a respectar els drets humans de tots i totes les iranianes que avui aixequen la seva veu davant una institució i unes polítiques que fomenten la desigualtat de gènere.


#privilegi0
Equip d'Incidència en Drets Humans
Justícia i Pau Barcelona
Setembre 26 de 2022