Francina Planas
ESTATS D'OPINIÓ

La gota que fa vessar el vas

En temps de greu sequera, la imatge d’un got que vessa resulta plaent. Tanmateix és un toc d’alerta que suggereix que el que fem, el que fa cadascú, i també el que no tenim en compte, suma per bé o per mal.


Cada vegada som més conscients de la crisi climàtica i dels seus estralls, més encara quan ho estem vivint directament: pantans exhaurits, pagesia i ramaderia al límit. I, qui més, qui menys, somniem que plogui més i millor i tot torni a ser “com abans”. I aquest “abans” ja fa molt temps que només és a la memòria.


Tots els experts coincideixen a assenyalar que estem en temps de “descompte”, que estem en un moment crucial com a humanitat, que s’han de prendre solucions imaginatives, força radicals per descarbonitzar, per preservar la vida com la coneixem, i assistim  atònitament als espectacles de les cimeres on els estats no poden entendre’s, on el primer món no vol perdre res del que ha aconseguit, o podríem dir més clarament “robat”. I també hi ha coincidència en el fet d’afirmar que la terra no pot donar tot el que el ritme actual de consum dels països més desenvolupats exigeix i menys encara per a tothom.


Andreu Escribà a “I ara jo que faig? Com vèncer la culpa climàtica i passar a l’acció” identifica dos tipus de reaccions que condueixen a la inacció: els qui preveient impotentment un horitzó catastròfic opta per gaudir de la vida mentre es pugui confiant que el “Deu tecnològic” ho resolgui, o resignar-se a l’extinció; i els qui creuen que són els governs i els estats els que tenen a la mà solucionar-ho i no les persones individualment (en tot cas podem contribuir reciclant, estalviant plàstic, per dir el més recurrent...). Ambdues opcions impliquen continuar amb el nostre estil de vida, i la TV ens ajuda a sobrepassar la possible eco-ansietat que podem sentir: Eufòria per vèncer la por i Col·lapse per a banalitzar. 


Certament necessitem polítiques radicals de mig i llarg recorregut, i cada vegada és més evident que les persones, com a ciutadans i ciutadanes, tenim molt a dir amb la pròpia vida: aspirar a canvis transformadors, sumar-nos a l’activisme en aquest àmbit i donar-hi suport (són innombrables les iniciatives sorgides del moviment ecologista, moltes d’elles liderades especialment per joves), i exigir valentia en les polítiques. 


Una vegada més és la ciutadania qui ha de marcar el pas i per això s’ha de perdre la por a deixar de tenir el que tenim. Siguem honestos: és impossible que els cotxes elèctrics substitueixin en nombre i abast els cotxes de combustió (per posar un exemple), ja que no hi ha a tota la terra suficients terres rares i altres components per a les bateries. No és possible continuar igual però més verd, això és una fal·làcia del “nou” consumisme... És canviar quelcom perquè res canviï. Hem de preparar-nos per viure de manera diferent. Practicar comportaments preservadors del medi ambient, conèixer, compartir, parlar-ne amb amics i coneguts, buscar opcions d’energia renovable, descarbonitzar l’oci... Hi ha moltíssimes pràctiques a fer, adaptables a les possibilitats de cadascú. I potser la més important: viure una vida que ens reconciliï amb la terra i que intensifiqui la nostra humanitat. Augmentar col·lectivament la consciència de la necessitat de decréixer o, millor dit, prosperar sense créixer per continuar amb la vida i per ser mes justos amb tots els pobles. 


I és que tot això pot ser la gota que faci vessar el vas, constructivament.

 

Francina Planas