NOTÍCIES

La seu de Lafede.cat passa a anomenar-se “Espai Arcadi Oliveres. Casa de la Justícia Global”

Dimarts 23 de febrer, la seu de la Lafede.cat – organitzacions per a la justícia global, ubicada al carrer Tàpies 1-3, va passar d’anomenar-se “Casa del món” a anomenar-se “Espai Arcadi Oliveres. Casa de la Justícia Global”.

Aquest reconeixement a l’Arcadi Oliveres es deu, en gran part, a la seva reconeguda trajectòria com a activista social, però també perquè, durant la seva presidència a Justícia i Pau, va ser un dels fundadors de les tres federacions d’ONG històriques, la de pau, la de cooperació i la de drets humans, i promotor de la seva posterior fusió que donaria lloc a l’actual Lafede.cat.

En l’acte d’homenatge van intervenir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el conseller d'Acció Exterior del Govern de la Generalitat de Catalunya, Bernat Solé, l’actual president de Lafede.cat, Luca Gervasioni, i el mateix Arcadi, acompanyat de la seva família.

Lafede.cat – organitzacions per a la justícia global és una xarxa que promou l’acció col·lectiva de les entitats afiliades. Aquesta entitat de tercer nivell treballa activament per aconseguir la justícia global i l’eradicació de les desigualtats a tot arreu, a d’altres llocs del món i a casa nostra, mitjançant la cooperació al desenvolupament, la defensa i promoció dels drets humans i el foment de la pau.

Abans de la creació de Lafede.cat existien tres federacions d’ONG. La Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament-FCONGD, que va néixer l’any 1989 i va arribar a agrupar les 85 principals ONGD catalanes dedicades a la cooperació i l’educació per al desenvolupament. La Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans-FCONGDH va néixer l’any 1994, i a finals de 2013 aplegava 30 entitats dedicades a la defensa i promoció dels drets humans des de diferents perspectives. I l’última a aparèixer va ser la Federació Catalana d’ONG per la Pau-FCONGPAU, que va néixer l’any 1997 i el 2013 aplegava 21 entitats membres centrades en els diferents aspectes relacionats amb la cultura de la pau i la noviolència: la prevenció de la violència i l’eradicació de la cultura de guerra, la deslegitimació del recurs a la violència o la guerra com a forma de resolució de conflictes, el foment d’una cultura de pau basada en la tolerància, la convivència i la solidaritat, la desmilitarització o la resolució pacífica i justa dels conflictes.

El 19 de gener de 2013 les entitats de les tres federacions aproven la fusió sota el nom de Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament, la Pau i els Drets Humans. Més endavant, i després de tot un treball de transició, l’Assemblea de la FCONG aprova per unanimitat la nova missió i visió de la Federació, així com el canvi de nom i de marca. La Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament passarà a denominar-se Lafede.cat-Federació d’Organitzacions per a la Justícia Global.

Per a nosaltres és un orgull que aquest espai de trobada i de referència en la defensa de la justícia global incorpori el nom del nostre expresident. És per això que volem mostrar el nostre més sincer agraïment a l’actual junta i a totes les persones que han fet possible aquest canvi. 

En el següent enllaç podeu veure tot l’acte:

 

Acte Arcadi