La veu de les dones de l'entitat
Durant molts anys, i encara avui dia, el paper de les dones i les nenes a la vida en general ha estat empetitit i menysvalorat. Un cas concret és la representació i participació de les dones a les institucions i associacions, que a pesar que sigui un dret fonamental, segueixen sense gaudir d’una participació plena i equitativa. A pesar que s’han fet grans avenços, la veritat és que el progrés no és tan ràpid que seria desitjable. Trobem l’explicació d’aquesta lentitud en les normes i tradicions patriarcals que encara regeixen la nostra societat i que ens impedeixen avançar cap a l’equitat.
Quan no s’inclou a les dones i les nenes durant el procés de solució dels principals problemes i desafiaments mundials que enfrontem avui dia, s’està obviant una gran part de la solució que evita un futur sostenible i esperançador per a tota la humanitat.
Per aquest motiu, Justícia i Pau Barcelona ha volgut dedicar aquesta jornada del Dia Mundial de la Dona per reconèixer les dones d’aquesta entitat, que no seria on és avui sense el gran paper, molts cops oblidat, de totes elles. Dones que han renunciat al seu escàs temps lliure, molts cops ocupat i dedicat a les cures, per poder aportar els seus grans coneixements, iniciatives i, sobretot, perspectives per poder tirar endavant i assegurar el funcionament d’aquesta entitat i lluitar per un món més just i equitatiu.
Presentem, en primer lloc, a la Irene Monferrer, que és membre del voluntariat penitenciari a Justícia i Pau. La Irene dedica el seu temps a fer reforç escolar a dones internes al Centre Penitenciari Dones i, a més, acompanya interns a Brians II en procés cap a la seva llibertat definitiva. Amb motiu d’aquest 8 de març. La Irene va voler reivindicar la doble desigualtat que pateixen les dones dins la presó.

A continuació, i com bé deia la Tica Font en el comiat de l’Arcadi “sense la seva esposa Janine, el lliurament de l’Arcadi difícilment hagués estat possible.” Així doncs, donem veu a la Janine Künzi, que reivindica la tasca de totes aquelles persones, especialment dones, que tenen cura dels altres a través de la intel·ligència emocional.

En tercer lloc, presentem a la Mar Rosàs com a membre de la junta i voluntària de Justícia i Pau, i com a mare. Ella ens parla de la cultura de la cura, la criança i l’educació dels infants d’acord amb la perspectiva feminista.

Un tema essencial és l’ecofeminisme i ens el presenta la Maria Bargalló, la vicepresidenta de Justícia i Pau i la coordinadora de l’eix d’ecologia i justícia global. La Maria ens explica que l’ecofeminisme és l’únic camí per evitar el suïcidi ecològic cap al qual ens dirigim actualment.

En cinquè lloc, volem fer visible el feminisme intercultural de la mà de la Fàtima Jdayah Ramilo que col·labora amb l’entitat des de fa uns mesos. La Fàtima és musulmana i activista social del feminisme intercultural, compagina el seu treball amb la defensa i lluita per l’equitat dels Drets Humans de les dones al món laboral, impulsant el lideratge femení al sector tecnològic. Ella ens parla dels feminismes.

A continuació, la Mercè Basté, coordinadora de les més de 100 persones voluntàries de l’entitat, ens parla de la funció essencial de les dones en la transformació social i la cultura de pau.

En darrer lloc, ens parla la Quima Giménez que és també vicepresidenta de l’entitat i forma part de la comissió territorial de Sant Just Desvern. Avui ens presenta un concepte nou que posa sobre la taula una problemàtica feminista poc coneguda fins ara, el gerofeminisme.

Així doncs, presentem a totes aquestes dones i el paper essencial que fan, no només a l’entitat sinó a la societat en general per promoure el canvi i l’evolució cap a un món ple de justícia i equitat. Volem també aprofitar per donar-los les gràcies a totes i cada una d’elles per fer possible la feina de la nostra entitat i enriquir-nos dia a dia amb els seus coneixements.
Continuarem lluitant cada dia de l’any per reconèixer el paper de totes les dones del món, perquè els ho devem a les generacions futures, a les àvies i a les mares que tant han lluitat perquè avui totes nosaltres gaudim de més llibertats i oportunitats de les que van tenir elles.