NOTÍCIES

“L’art ens ajuda a sortir a l’espai buit per travessar i anar més enllà d’un mateix"

El passat dissabte 22 d’octubre va tenir lloc la 4a Jornada de la XIP (Xarxa Interreligiosa per la Pau) amb el lema "Art, Espiritualitat i Pau". S’hi van reunir una trentena de persones per treballar conjuntament com l’art pot expressar l’espiritualitat i el valor de la pau.

Després d’una breu benvinguda, es va presentar la jornada i a les dues persones que van acompanyar la trobada amb les seves ponències i orientacions: Xavier Perarnau i Goretti Pomé.

Xavier Perarnau va insistir en la idea de pau com a relació harmònica amb un mateix, però també amb la societat i amb la mare terra. Va recordar que la realitat és una, i tota ella és relació, i que l’art és espiritual i, per tant, està al servei de l’espiritualitat i del sagrat com experiència, percepció i expressió de la bellesa. Després de fer un recorregut per les aportacions específiques en l’art, de cada tradició religiosa i espiritual, va observar com l’art està al servei del missatge de pau (cap endins, i cap enfora), ja que ens endinsa en la contemplació, en l’harmonia amb la Realitat Una, amb l’Absolut, i amb tot l’univers, i ens esperona a l’anhel de participació i d’equilibri.

Goretti Pomé, va parlar de la dimensió humana, de sentir alguna cosa que ens transcendeix, de la construcció de l’ésser i de la creació d’un espai de pau a través de les mediacions per sortir d’un mateix, i també per tornar a dins d’un mateix (autoconeixement, creixement personal, sensibilitat, diàleg, interioritat que s’obre a l’acció envers els altres...). Va remarcar, també, que “L’art ens ajuda a sortir vers l’espai buit per travessar i anar més enllà d’un mateix (transcendència), ja que una part de la persona es projecta sobre la peça artística creada i es dialoga amb ella.”

Un cop acabades les dues intervencions, Pomé va convidar a les persones participants a projectar-se en una obra artística. En diverses taules col·locades al claustre del Santuari, cadascuna d’elles va construir, de manera individual, el seu mandala. En ell van omplir de colors, de paraules i de dibuixos, segons la creativitat de cadascuna, en una cartolina-base preparada amb les indicacions adequades, els quatre cantons (referents a l’entorn familiar i amical proper, a la societat, a la terra, i al cosmos), i en cercles concèntrics: el centre com la Llum-Misteri fundant i la nostra dimensió espiritual, la psicològica i la física.

Després del descans, es va construir un gran mandala mitjançant cada obra personal, en un ambient relaxat. A continuació, es va contemplar l’obra comunitària i cada persona va reaccionar amb alguna paraula que li suggeria la creació conjunta. Per últim, es va llegir un text sobre la pau mentre les persones presents es van donar les mans pronunciant la paraula Pau-Shalom-Salam-Peace-Paix...

En sortir, els participants van exposar en uns pòsits el que els havia aportat la Jornada. Van coincidir sobretot en l’agraïment, i es van referir a la importància de la pau, l’harmonia, la serenor, compartir la joia i l’amor... També s’indicava l’art com una forma fonamental per expressar la pau i la vinculació amb el Misteri de la Vida.

A continuació trobareu l'enllaç del vídeoresum de la jornada.

 

Vídeo