COMUNICATS

Equador: la greu situació carcerària al país es cobra la vida de 68 presos en un nou incident

Justícia i Pau observa amb preocupació la situació carcerària a l'Equador, que novament es cobra la vida de 68 interns a Guayaquil, a tan sols un mes del motí més letal del país ocorregut en aquest mateix centre carcerari en el qual van morir 119 presos.

País

Equador
Tipus de violació de DH Assassinat, integritat física, tortura
Víctimes Presoners
Accions de denúncia

Pressió mediàtica, política i social, incidència d'institucions


Durant la nit del divendres 29 de setembre fins a primeres hores de la matinada del dissabte, va tenir lloc un nou enfrontament entre interns del centre penitenciari CPLGUAYAS Núm. 1 de Guayaquil, que deixa fins al moment un saldo de 68 morts. Les causes del motí, segons informe del Servei Nacional d'Atenció Integral a Persones Adultes Privades de la Llibertat i a Adolescents Infractors de l'Equador (SNAI) es deuen a enfrontaments entre bandes criminals a l'interior de la presó .

La situació encén les alarmes novament, ja que aquest fet ocorre a tan sols un mes de l'anterior incident dins del mateix centre penitenciari, que va deixar un saldo de 119 morts. Preocupen les declaracions fetes per membres de la Policia Nacional, en les quals es confirma la tinença d'armes de foc per part dels reclusos i que van impedir l'entrada a temps de la seguretat pública. Qüestionem la procedència d'aquestes armes, màximament quan en l'informe lliurat el mes passat pel SNAI confirmava la confiscació de tota arma de foc en mans dels interns.

Els fets pressuposen fallades notòries en els controls de seguretat a l'interior del penal, que ha permès l'entrada d'armes blanques i de foc, fins i tot de llarg abast; encara més alarmant és la troballa d'artefactes explosius com granades i la gran quantitat de munició que han facilitat aquests enfrontaments armats. Al costat d'aquesta irrefutable falta de seguretat, no és exagerat presumir que aquestes armes han arribat a les mans dels interns mitjançant suborns pagats als encarregats de la seguretat del penal. Si es confirmés aquesta hipòtesi, destaparia una perillosa cadena de corrupció i l'origen d'aquests lamentables fets.

Igualment és imperiós que el Govern Nacional intervingui amb prioritat en les polítiques carceràries del país, ja que d'acord amb la declaració del Governador de Guayas, província on es troba el penal, el SNAI té designat només a vuitanta funcionaris per a la custòdia de vuit mil presos , que a més no tenen autoritzat l'ús d'armes per a realitzar la feina de vigilància.

Justícia i Pau recorda que els estats tenen el deure jurídic d'adoptar mesures que garanteixin el dret a la vida, la integritat personal i la seguretat de totes les persones, incloent aquelles que es troben internades per sentències judicials. Instem les autoritats equatorianes a coordinar i executar accions per a restablir l'ordre i evitar la repetició d'aquests fets, i també a augmentar la seguretat i vigilància en les penitencieries, prevenir l'acció de grups criminals i, sobretot, a realitzar una recerca independent, immediata, exhaustiva i imparcial entorn de la troballa d'armes de foc i artefactes explosius en mans dels interns.
 

Wilmer López
@willyddhh

---------------------------------------------------------------------------

[1] Comunicado oficial del SNAI, vía Twitter https://twitter.com/ComunicacionEc/status/1459935561440014338
[2] Véase entrevista completa en BBC, https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-59286354