COMUNICATS

Lula da Silva és elegit nou president del Brasil i denúncia presumptes actes de corrupció

Justícia i Pau s'uneix a la preocupació d'Human Rights Watch per retencions policials enmig dels comicis presidencials al Brasil.

Diumenge passat 30 d'octubre es van dur a terme les eleccions presidencials de segona volta al Brasil, en les quals va resultar electe el candidat opositor i favorit de les enquestes Luiz Inácio Lula da Silva. 

Malgrat els resultats, aquestes eleccions van estar entelades per constants acusacions de corrupció en el partit de govern que, a més de qüestionar l'actual sistema electrònic de votació, pel que sembla també hauria ordenat una sèrie de retencions policials per obstaculitzar, impedir i retardar l'arribada d'electors als seus punts de votació. 

L'organització internacional Human Rights Watch (HRW) va manifestar, enmig de la jornada electoral del diumenge, la seva preocupació per les retencions implementades per la Policia Federal de Carreteres, que aparentment van afectar el curs normal de les eleccions. Cal destacar que aquestes retencions van ser localitzades en sectors on l'àmplia majoria d'electors són simpatitzants del candidat Lula da Silva. 

“Estem molt preocupats amb les denúncies d'operacions de la Policia Federal de Carreteres que suposadament estan impedint o endarrerint l'accés als locals de votació    d'electors que usen transport públic”, va afirmar l'organització de defensa dels drets humans en un comunicat.

Igualment, HRW va recordar que les autoritats electorals ja havien prohibit per a aquest dia qualsevol operació policial que pogués afectar el transport públic d'electors, i expressà textualment: 

“Les autoritats han de complir immediatament les decisions del TSE, suspendre totes les operacions que puguin afectar el dret al vot dels electors brasilers i garantir que puguin exercir-lo amb llibertat i seguretat”.

El Tribunal Superior Electoral de Brasil posteriorment argumentà que "en alguns casos això va retardar l'arribada dels electors, en cap cas va impedir que poguessin votar". Malgrat aquestes declaracions, la veritat és que aquest tipus d'accions en moments de tensió i d'especulació no són clares, perquè no s'entén bé el seu propòsit. Per contra, serveixen per a avivar les controvèrsies i amb això l'entorpiment de la jornada electoral. 

Justícia i Pau, igual que HRW, fa una crida a les autoritats del Brasil perquè s'investiguin aquesta situació i, si hi hagués alguna responsabilitat per part de les autoritats policials, s'adoptin les mesures corresponents. Perquè, malgrat que el candidat Lula Da Silva va ser guanyador, el fet denunciat, com altres punts que ja circulen en mitjans de comunicació, donen compte d'un aparent intent de frau per part de l'actual govern, la qual cosa s'emmarca no sols com un delicte, sinó com un trencament dels principis democràtics en els quals es consolida l'Estat del Brasil.


#Privilegi_0
Equip d'Incidència en Drets Humans
Justícia i Pau Barcelona
31 octubre 2022

 

-----

  Disponible en SWI, consultado el 30 de octubre de 2022, URL: https://www.swissinfo.ch/spa/brasil-elecciones_hrw--preocupada-por-retenes-policiales-que-afectan-votaci%C3%B3n-en-brasil/48017700 

  Disponible en Twitter, usuario @c5n, consultado el 30 de octubre de 2022, URL: https://twitter.com/C5N/status/1586779647383306240