COMUNICATS

NICARAGUA: El govern de Daniel Ortega fomenta la repressió de la democràcia

Justícia i Pau adverteix amb preocupació l’increment de la repressió estatal, la concentració del poder polític i els actes en contra dels principis democràtics a Nicaragua.
 

País Nicaragua
Tipus de violació de DH Repressió estatal, llibertat d'expressió, democràcia
Víctimes Defensors de drets humans, estudiants, periodistes, societat civil.
Accions de denúncia Pressió mediàtica, política i social, incidència d'institucions internacionals


L'abril de 2018, nombrosos nicaragüencs van sortir als carrers per protestar contra el govern del president Daniel Ortega, sense imaginar la brutalitat de la resposta estatal. La feroç repressió dels manifestants per membres de la Policia Nacional i bandes fortament armades partidàries del govern, que va durar diversos mesos, va deixar un saldo de més de 300 morts i més de 2.000 ferits.

Moltes de les persones detingudes durant la repressió de les manifestacions van sofrir greus abusos, que en alguns casos van constituir tortura, com descàrregues elèctriques, pallisses violentes, remoció d'ungles, asfíxia i violació sexual. A moltes persones detingudes i ferides se'ls va negar atenció mèdica en institucions de salut pública i diversos metges que van brindar atenció van afirmar haver sofert represàlies.

També s'ha processat centenars de detinguts per presumptes delictes relacionats amb la seva participació en protestes contra el govern o pel seu paper en moviments socials que van qüestionar el govern, a vegades fins i tot anterior a la repressió. En molts casos, els fiscals els atribueixen delictes greus violents. En aquests processos es van cometre greus violacions de les garanties de degut procés i altres drets fonamentals.

En el marc de les eleccions presidencials que es desenvoluparan en el país el pròxim novembre, el règim de Daniel Ortega ha empresonat 19 candidats opositors, com la reconeguda periodista Cristiana Chamorro, Arturo Cruz, Félix Maradiaga, Miguel Moral, Juan Sebastián Chamorro -cosí de Cristiana-, Medardo Mairena i el líder estudiantil opositor Lesther Alemany. El president ha justificat aquestes detencions argumentant que els detinguts “no són candidats ni polítics, sinó criminals que volen derrocar el govern".

Justícia i Pau s’uneix entorn de la declaració conjunta internacional motivada pel Consell de Drets Humans de Nacions Unides a Ginebra, en la qual 59 països van emetre un comunicat en què es mostraven "molt preocupats perquè les lleis recentment aprovades restringeixen indegudament la participació política, la llibertat d'expressió, de reunió i associació".

Cridem a la unitat de les institucions internacionals, governamentals i no governamentals, a condemnar i denunciar aquests greus fets a Nicaragua. És indispensable que la comunitat internacional exerceixi pressió perquè el govern nicaragüenc posi fi a aquests abusos. Igualment urgim les autoritats a cessar l'estigmatització i fustigacions sistemàtiques de les persones defensores de drets humans, líders polítics, estudiantils i mitjans de comunicació de tots els actes de violència i instem el govern a secundar i reconèixer públicament la legitimitat de la labor de les persones defensores dels drets humans.

Wilmer López

@willyddhh

----------------------------------------------

[1] Veure Brutal repressió: tortures, tractes cruels i judicis fraudulents contra manifestants i opositors a Nicaragua https://www.hrw.org/es/report/2019/06/20/brutal-represion/torturas-tratos-crueles-y-juicios-fraudulentos-contr
[2] Veure informe de l'Organització d'Estats Americans https://www.oas.org/es/cidh/actividades/giei-nicaragua/giei_informe.pdf
[3] Disponible a Twitter @eleconomistanet: https://twitter.com/eleconomistanet/status/1408188035905241090
[4] Veure Informe anual de l'alta comissionada de les Nacions Unides https://www.ohchr.org/sp/newsevents/pages/displaynews.aspx?newsid=26796&langid=s