NOTÍCIES

Un reportatge del programa Solidaris, de Catalunya Ràdio, i el periodista José Naranjo Noble, guanyadors del Joan Gomis 2021

La XVI edició del Memorial Joan Gomis ha premiat el projecte radiofònic Mares migrants: "Quan puges en una pastera et poden robar i violar alhora", realitzat pel programa Solidaris, de Catalunya Ràdio. El Memorial ha destacat que l'obra sintetitza molt bé l'experiència traumàtica de les dones i nens migrants que arriben al Centre Ödos (que vol dir acompanyament, en grec), l'únic centre a Espanya, situat a Montilla (Còrdova), que ofereix refugi i acompanyament a les dones que arriben en pastera al nostre país. Moltes d'elles fugen de la violència, matrimonis forçosos, mutilació genital o manca de llibertats, i troben a Ödos un oasi en la seva travessia cap a una vida millor: acolliment, atenció sanitària i emocional, i seguretat. A més, el programa fa una crítica a les polítiques migratòries i al discurs de l'odi, i convida els oients a reflexionar sobre la nostra corresponsabilitat amb el que passa als seus països d'origen.

El jurat vol destacar també la qualitat de l'obra Tráfico de personas y esclavitud: los infernales destinos para la infancia de Haití, del periodista Aitor Sáez, publicat a Planeta Futuro del diari El País, per la denúncia d'una realitat poc coneguda: la manca de drets de la infància a Haití.

En la categoria de trajectòria periodística el jurat ha premiat José Naranjo Noble, periodista freelance establert a l'Àfrica Occidental des de 2011, des d'on col·labora habitualment amb el diari El País, així com amb altres mitjans com la revista Mundo Negro o la Radio Televisió Canària. A més, és autor dels llibres Cayucos (2006), Los invisibles de Kolda (2009) i El río que desafía al desierto (2019). El Memorial ha volgut premiar el seu periodisme compromès i rigorós, cobrint conflictes migratoris des de l'origen, guerres i terrorisme al "continent ignorat". També ha valorat la seva mirada humana que mostra la diversitat i riquesa de l'Àfrica, amb cròniques sobre el terreny sobre la vida quotidiana i el dinamisme cultural: ètnies, llengües, paisatges i hospitalitat, tot combinant-ho amb la denúncia i la visibilització de realitats duríssimes, així com dels fluxos migratoris en la perillosa ruta canària.

El premi de periodisme solidari Memorial Joan Gomis reconeix obres i trajectòries que posin en valor la lluita envers les desigualtats, la pobresa i l'exclusió social, i que promoguin la justícia, la pau i els drets humans. Va néixer per mantenir viva la memòria de Joan Gomis i el seu compromís solidari, amb una llarga trajectòria com a dirigent i promotor d'iniciatives cíviques i associacions.