Wilmer López
COMUNICATS

Rebutgem els actes de violència policial durant el salt de centenars d'immigrants africans a la Tanca de Melilla el dia 24 de juny de 2022.

Justícia i Pau Barcelona s'uneix a la crida de la Comissió General de Justícia i Pau d'Espanya en rebuig als successos del divendres 24 de juny a la frontera amb Melilla.

Els fets del passat 24 de juny a la frontera entre el Marroc i Melilla han estat publicats en xarxes socials gràcies a la participació activa d'ONG com Walking Borders, i deixen en evidència l'intent dels cossos policials d'Espanya i el Marroc per aturar l'entrada d'immigrants africans al territori espanyol, fent ús de la força de manera desproporcionada, afavorint el pànic i l'estampida humana, que deixa fins al moment un número no oficial de 37 morts i milers de detinguts.

Les imatges que avui fan la volta al món, són el reflex del poc esperit de solidaritat i cooperació que habita entre els països del qüestionat «primer món», els qui prefereixen invertir milions en armament militar i no en programes dirigits a combatre la pobresa dels països del sud global.

La política internacional oblida que els qui travessen les perilloses fronteres europees, ho fan inspirats per elemental instint de supervivència, fugint de la fam, les persecucions i la guerra. Obliden, a més, que aquestes persones que avui supliquen la nostra ajuda, provenen dels països que durant segles van ser colonitzats i saquejats per gran part d'Europa, la seva gent explotada i esclavitzada, enviada a totes parts del món com a mercaderia, privant-les de qualsevol oportunitat per a desenvolupar-se com una societat econòmica i culturalment estable.

Avui més que mai ens urgeix trobar noves estratègies polítiques i econòmiques dirigides a fomentar el desenvolupament dels països pobres, inspirades en la solidaritat i en la consideració de la igual dignitat de les persones.

Recordem la reflexió del Papa Francesc en l'Audiència General del 2 de setembre de 2020, sobre la solidaritat: “La solidaritat és una qüestió de justícia, un canvi de mentalitat que ens condueixi a pensar en termes de comunitat, de prioritat de la vida de tots sobre l'apropiació dels béns de part d'uns pocs”.


Podeu llegir el comunicat complet aquí
(imatge presa de: Caminando Fronteras ONG)


Wilmer López
Coordinador de l'Equip d'Incidència en Drets Humans (@willyddhh)