NOTÍCIES

Les religions alcen la veu per la justícia climàtica

El passat 11 de març de 2021 va tenir lloc l'acció climàtica multiconfessional més gran de la història amb més de 400 accions religioses, a 45 països, i amb el suport de més de 250 líders religiosos d'alt nivell. Milers de persones creients van demanar als líders polítics i financers que compleixin una sèrie d'ambicioses demandes climàtiques.

Aquesta iniciativa ha tingut lloc amb motiu de la pròxima conferència pel clima que se celebrarà a Glasgow el pròxim mes de novembre (COP26). Les demandes estan coordinades per la Xarxa Internacional GreenFaith, una aliança popular i multiconfessional amb socis fundadors de 14 països diferents. En el manifest que han elaborat, i que es pot llegir íntegrament en aquest enllaç, destaquen 10 demandes dirigides a governs i institucions financeres que participaran en la COP26:

  1. Energia 100% renovables per a tothom.
  2. Finances basades en valors compassius.
  3. Treball i sanitat per a tota la població.
  4. Respecte pels drets dels pobles indígenes.
  5. Acollida de migrants climàtics.
  6. Zero emissions netes per 2030.
  7. Fi de la profanació de la Terra.
  8. Eliminar les activitats financeres immorals.
  9. Justa contribució dels països rics.
  10. Lideratge comunitari de fe.

La declaració fa una crida als governs i als bancs perquè posin fi immediatament al seu suport a les noves infraestructures de combustibles fòssils i a la desforestació tropical, perquè es comprometin amb l'accés universal a l'energia neta i assequible, perquè promulguin polítiques que creïn llocs de treball verds i una transició justa per a les persones treballadores i les comunitats afectades, perquè garanteixin polítiques i finançament que donin suport a les persones que es veuen obligades a migrar a causa dels impactes climàtics, i molt més.

Els membres de la Xarxa Internacional de GreenFaith van assenyalar que, mentre la pandèmia de la COVID-19 ha costat a milions de persones els seus llocs de treball i la seva salut, la indústria dels combustibles fòssils s'ha assegurat milers de milions de dòlars de finançament per al rescat d'emergència, a alhora ha pressionat per debilitar les proteccions climàtiques i mediambientals. A més, durant l'any passat, al Brasil, la República Democràtica de Congo i Indonèsia, que alberguen les majors selves tropicals del món, els governs han facilitat l'acceleració de la tala d'arbres per part de les empreses agrícoles.

Aquesta jornada d'acció climàtica multiconfessional va enviar un missatge clar: els líders mundials no estan fent prou per abordar la crisi climàtica. 

L'organització de la jornada va anunciar la seva intenció de seguir construint un moviment popular i multiconfessional per seguir pressionant els governs i les institucions financeres. La magnitud de la mobilització de base, combinada amb la claredat de les demandes polítiques i financeres, juntament amb els desafiaments directes als grups religiosos anti climàtics, representen una escalada i una intensificació de l'acció religiosa sobre el canvi climàtic.