NOTÍCIES

Trobada de Meditació per la Terra

Entorn d’una setantena de persones es van aplegar el dia 12 de novembre a Vil·la Joana, al cor de Collserola, per fer una trobada de meditació per la Terra a través de l’art, convocada per Justícia i Pau Barcelona amb la col·laboració de la Xarxa Interreligiosa per la Pau.

La trobada es va iniciar amb un viatge sensorial per connectar amb la Natura a través dels sentits, que convidava als participants a descalçar-se per sentir la textura i la frescor de la terra, a palpar, a olorar, a escoltar i a mirar sense pressa tot el que els embolcallava, per entrar després en una meditació guiada que obria un espai d’interioritat i d’unió amorosa amb la Terra, amb el Cosmos, amb els altres i amb el Transcendent. 

Després de la proclamació d’un poema a la Mare Terra, es va iniciar la creació comunitària d’un mandala-LandArt, en un procés en què s’hi unia el cant, seguit d’un temps per les pregàries gestuals espontànies en el centre d’aquest, per acabar amb una dansa per anar esborrant aquesta creació conjunta, en un gest de despreniment, ple de significat, en el marc d’una societat tan aferrada a la materialitat.
 

LS


Aquesta trobada és la primera passa d’ART DESCALÇ PER LA TERRA, una proposta col·lectiva per a viure i compartir, a través de l’Art, una connexió profunda amb la Natura; liderada per una trentena d’artistes i oberta a tothom que desitgi unir-s’hi. En aquesta primera edició se centrà en els conflictes per la terra fèrtil.

Roser Bosch, voluntària de Justícia i Pau i coordinadora del projecte, ens deia: “Cada dia es destrueixen hectàrees i hectàrees de terra fèrtil, amb la consegüent pèrdua d’ecosistemes i d’espècies i obligant al desplaçament forçós les comunitats humanes qui hi habiten. Això passa aquí i a tantíssims altres llocs del món: l’expansió de les ciutats, les grans obres d’enginyeria, les macro explotacions agrícoles i ramaderes, la mineria, les urbanitzacions de segones residències..., arrenquen cada dia fragments de pell viva a La Terra.” Afegia: “Creiem en l’Art com a via d’eixamplament de la consciència i de connexió profunda amb nosaltres mateixos, amb els altres, amb la Natura, amb la Terra i amb el Misteri Creador que amara tot el que existeix; i per això mateix, creiem en l’art com a via de transformació personal i de la humanitat. Esperem doncs que, a través d’Art descalç, puguem aportar un granet de sorra, petit, però valuós, en la gran transformació que tan urgentment ens reclama La Terra.” 

ART DESCALÇ PER LA TERRA s’anirà desenvolupant al llarg del curs en diferents etapes i moments de creació i participació, on totes les persones som convidades a participar:

  • La matinal «Tocant de peus a Terra», que es farà a finals de gener: una trobada amb activistes i experts sobre la situació actual dels conflictes per la terra.
  • Els tallers «Temps de creació», que es realitzaran a finals de març, al Delta del Llobregat: per a unir-nos a la Natura fent art, acompanyats de la mà dels artistes.
  • I finalment la «Mostra d’Art descalç per la Terra», entre maig i juny, amb les creacions dels artistes i dels participants en els tallers.
LS


“Aquesta TROBADA DE MEDITACIÓ en la qual s’han aplegat persones de diferents tradicions religioses, de diferents sensibilitats espirituals i de diferents conviccions, ha iniciat el camí d’ART DESCALÇ. Volem disposar-nos, a través del Silenci i de l’Art, en un mateix fluir del cor, a sentir La Terra i a estimar-la de nou, deixant-nos transformar; adonar-nos que formem part d’un Tot que ens sustenta i ens acull. Potser del cor d’aquesta experiència brollaran la inspiració d’un Art autèntic i la força que ens encoratgi a comprometre’ns decididament en favor de la Vida de tots els éssers vivents de la Terra, la nostra casa comuna”. Conclou la Roser.

Entre els i les artistes participants del projecte i destaquen Aldo Cardoso, Xavier Perarnau, Concep Serra, Teresa Riba, Marc Vilajuana, Natalia Cajiao, Vincent Bottomley, Gabriela Vargas i Amelia Melo.
 

Fes clic per a mirar el videoresum de l'acte

miniatura