NOTÍCIES

Entrega del premi de periodisme solidari Joan Gomis

El dilluns 25 de novembre tindrà lloc l'acte d'entrega dels premis del "Memorial Joan Gomis 2019". Els guanyadors i guanyadores, amb la moderació del periodista Miquel Peralta, realitzaran un col·loqui sobre el periodisme més compromès

El Memorial Joan Gomis arriba a la seva XIV edició, com sempre reconeixent obres i trajectòries que posen en valor la lluita contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, i que promouen la justícia, la pau i els drets humans. Aquest memorial va néixer per mantenir viva la memòria d’en Joan Gomis i el seu compromís solidari, amb llarga trajectòria com a dirigent i promotor d’iniciatives cíviques i associacions.

En la categoria d'obres periodístiques, el Memorial ha premiat ex aequo dos reportatges multimèdia. El primer reportatge premiat és “#Sexsymbols”, projecte de les periodistes Gemma Parellada, Maria Olivella-Quintana i Majo Siscar. El reportatge se centra en dones de diferents comunitats de Bolívia, la República Democràtica del Congo i Indonèsia que s’enfronten als seus propis reptes i lluiten, de manera individual o col·lectiva, per defensar els seus drets en contextos de discriminació.

El segon reportatge premiat en la categoria d'obres periodístiques és “Congo: la guerra sin fin”, del periodista Santiago Barnuevo i la fotògrafa Marta Soszynska, on es narra la vida a la República Democràtica del Congo, amb històries de superació en un dels països africans amb majors conflictes latents.

Pel que fa a la categoria de trajectòries periodístiques, s’ha premiat el fotodocumentalista Sergi Cámara que, des de 2004, denuncia la vulneració de drets humans al Mediterrani i les fronteres europees. El jurat ha valorat que retrata conflictes que ens són molt propers, així com la puresa de les seves fotografies, que transmeten el dolor i la injustícia d’una manera molt nítida.

 

El Memorial és convocat per: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Mans Unides, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, Lafede.cat, Catalunya Religió, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i les revistes El Ciervo i Foc Nou. El premi es convoca amb el suport econòmic del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.
Enllaços a les obres premiades.
  #SexSymbols: http://bit.ly/sexsymbolsgomis2019
   Congo: la guerra sin fin: http://bit.ly/congogomis2019
   Trajectòria de Sergi Càmara: http://bit.ly/camaragomis2019
L'acte d'entrega de premis és de caire gratuït i tindrà lloc el dilluns 25 de novembre, a les 18.30 hores i al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rbla de Catalunya 10, Barcelona).


Text: adaptació dels textos originals de Patrícia Pujante i Mans Unides.
Imatges: Mans Unides.