COMUNICATS

Justícia i Pau condemna enèrgicament l'assassinat de l'advocada líbia Hanan Al-Barassi

Justícia i Pau lamenta l’assassinat, el passat mes de novembre, de Hanan Al-Barassi, destacada advocada i activista pels drets humans, la lluita en contra dels quals de la corrupció, l'abús de poder i les violacions de drets humans ha servit d'inspiració a molts líders i dones a Líbia. 
 

País Líbia 
Tipus de violació de DH Amenaces, lesions, assassinats, fustigació judicial
Víctimes Defensors de drets humans, activistes, periodistes
Accions de denúncia Pressió mediàtica, política i social, incidència d'institucions internacionals


L'assassinat de la destacada activista líbia a plena llum del dia, a la ciutat de Bengasi, per homes armats no identificats a l'est de Líbia, ha provocat una ona de rebuig a tot el món. Al-Barassi havia denunciat obertament els abusos comesos per les autoritats militars a Líbia i reclamava constantment respecte pels principis de l'estat de dret i l'exercici públic de rendició de comptes.

L'assassinat d'Al-Barassi va ocórrer a penes dues hores després que l'activista aparegués en una transmissió en directe a través de la seva pàgina oficial de Facebook, en la qual criticava els grups armats afiliats a Saddam Haftar, fill del líder de l'Exèrcit Nacional Libi (Laaf) [1].

La seva tràgica mort il·lustra els riscos als quals s'enfronten milers de dones líbies quan decideixen parlar de política, i ens recorda el patró continu de violència, caracteritzat per assassinats, segrestos, desaparicions forçades, detencions arbitràries i amenaces generalitzades contra civils, defensors de drets humans, advocats i periodistes que s'atreveixen a denunciar la cultura imperant d'impunitat per delictes i abusos perpetrats per milícies a l'est i oest de Líbia.

Justícia i Pau s'uneix a la declaració conjunta internacional iniciada per la Missió de Suport de les Nacions Unides a Líbia en rebuig d'aquest i de tots els fets violents en contra de defensors, periodistes i activistes a Líbia [2]. Sol·licitem a les autoritats nacionals que iniciïn una recerca ràpida i exhaustiva sobre la mort de Hanan Al-Barassi que porti els responsables davant la justícia sense demora.

Cridem a la unitat de les institucions internacionals, governamentals i no governamentals a condemnar i denunciar aquests fets greus a mans de milícies a Líbia que contrarien qualsevol idea de pau i acceptació de l'altre, evidenciant clarament un problema d'intolerància i desconeixement del valor de la vida, de la dignitat humana, de la lluita contra la desigualtat, de la plena realització dels drets humans i de la justícia.

 

Wilmer López (@willyddhh)
Membre de l'equip d'incidència

___________________________________________________

[1] Veure Amnistía Internacional https://www.amnesty.it/libia-uccisa-hanan-al-barassi/

[2] Veure https://unsmil.unmissions.org/unsmil-statement-killing-lawyer-hanan-al-barassi