NOTÍCIES

Persecució dels bahá'í al Iemen

Iemen porta immers en una guerra civil des del 2015. El moviment houthi, que és qui manté el control de la capital del país, Sanà, considera que les persones que professen la religió Bahá'í són "apostàtics". Crim castigat amb la pena capital.

En els darrers anys, les autoritats d'aquest país, han detingut 71 bahá'ís, entre els quals es troba Hamed bin Haydara, acusat d'espionatge a favor d'Israel. Davant l'onada de peticions per l'alliberament dels presos, a finals de març, el govern iemenita va prometre que posaria en llibertat els presoners bahá'ís i indultaria Haydara. Però aquesta promesa encara no s'han dut a terme. 

Amnistia Internacional ha documentat desenes de casos de procediments legals injustos i tortures cap als bahá'ís. És per això, que des de la comunitat bahá'í a Barcelona han expressat la seva preocupació sobre la situació dels seus germans al Iemen, i en particular la situació d'aquells que estan empresonats. Des de Justícia i Pau estem compromesos en la defensa de la llibertat religiosa arreu del món i per això ens sumem a la seva petició, tot reproduint el comunicat que han fet públic:

 

En els darrers anys, la comunitat bahá'í del Iemen ha estat perseguida per les autoritats a Sana'a. Una persecució que ha significat confiscacions de béns, extorsions financeres, arrestos, detencions arbitràries, empresonaments, tortures i sentència de mort.

El 25 de març 2020, a la ciutat de Sana'a, al Iemen, el Sr. Mahdi al-Mashat, President de Consell Polític Suprem va anunciar - en un discurs televisat - l'alliberament de tots els presoners bahá'ís, així com l'indult per al Sr. Hamed bin Haydara, la sentència de mort del qual havia estat confirmada uns dies abans per un tribunal d'apel·lacions a Sana'a.

La comunitat internacional Bahá'í va acollir amb satisfacció aquest anunci i va demanar la seva implementació immediata. Els sis bahá'ís que haurien de ser alliberats, havien estat empresonats injustament a Sana'a durant anys sobre la base de les seves creences religioses i acusats  d’una sèrie de càrrecs sense fonament.

La comunitat iemenita bahá'í té les seves arrels en l'inici de la Fe bahá'í a mitjans del segle XIX. En les últimes dècades, el nombre de bahá'ís iemenites ha augmentat a mesura que diversos segments de la societat iemenita han aprofundit i s'han sentit atrets per les ensenyances bahá'ís. Els bahá’ís s'esforcen per aplicar els seus ideals a les seves vides individuals i col·lectives, són ciutadans lleials al seu país, són part de la seva rica i diversa cultura i viuen en entorns urbans i rurals, incloses ciutats com Sana'a, Taiz, Hudaydah, Ebb, Aden, Mukalla, Dhale, Shabwa i les Illes Socotra.

Malgrat viure un període turbulent de conflicte civil al Iemen, els bahá'ís s'han negat a posicionar-se al costat d'un grup o un altre i, ans el contrari, s'han esforçat per servir a totes les persones, fent especial èmfasi en els joves que es deleixen per dedicar les seves energies a la regeneració de la seva societat mitjançant el servei a tots. Els bahá'ís han contribuït notablement a la millora del Iemen en varis camps, inclosos la construcció, la medicina, la reconciliació tribal, l'educació, l'ajuda humanitària i l'ajuda en casos de desastre. A més, representants de la comunitat bahá’í iemenita s'han reunit amb centenars de funcionaris governamentals, ancians tribals, professors universitaris, periodistes, activistes de drets humans i diplomàtics per enfortir encara més els seus llaços amb la societat i donar a conèixer les seves preocupacions pel benestar de tots i cadascun dels seus conciutadans.

Tot i que la comunitat bahá'í iemenita tradicionalment ha mantingut relacions cordials amb les autoritats i la societat iemenita, també s’ha enfrontat a situacions difícils que s’han incrementat en els darrers anys.

Alguns dels exemples més significatius són:

  • El 2008, sota la Presidència del Sr. Abdullah Ali Saleh, les autoritats van detenir sis bahá’ís a causa de la seva Fe.
  • Més tard, el desembre de 2013, el Sr. Hamed bin Haydara va ser empresonat a Sana’a per les autoritats i acusat de diversos càrrecs infundats, inclòs el d'espiar per a Israel.
  • L'agost de 2016, les autoritats de Houthi-Saleh a Sana’a van arrestar més de 60 homes, dones i nens, mentre participaven en una conferència sobre educació i van pressionar als seus familiars i amics perquè paguessin l'alliberament dels presoners.
  • El 22 d'octubre de 2017, les forces de seguretat houthis van irrompre en una commemoració bahá'í a Sana'a, obrint foc contra el petit grup de persones reunides.
  • El 2 de gener de 2018, el Tribunal Penal Especialitzat de Sana’a va emetre un dictamen sense precedents en la persecució dels bahá'ís al Iemen, i va condemnar a mort al Sr. Hamed bin Haydara per causa de les seves creences religioses, amb un total menyspreu per l'estat de dret. A més, el mateix tribunal també va ordenar la dissolució de totes les institucions bahá'ís.
  • A partir del 2018, es va sistematitzar una extensa campanya de propaganda per incitar a l'odi en contra dels bahá'ís; escriptors, autoritats religioses, autoritats governamentals, xarxes socials, ràdio, televisió etc. es van fer ressò d'aquesta campanya, i fins un programa de televisió iemenita anomenat "Frankly" va dedicar un episodi a atacar organitzacions de drets humans i a la Fe bahá'í, i es va referir específicament a bahá’ís individuals pel seu nom mostrant també les seves fotografies.

Les acusacions en contra dels bahá'ís del Iemen són inversemblants, variades i sens dubte derivades de prejudicis religiosos: espionatge, apostasia, voluntat de proporcionar educació, defensar els drets humans i la pau, ... etc.

Una mobilització internacional ferma i continua ha donat suport durant d'aquests anys els bahá'ís del Iemen: membres del Consell de Drets Humans van aprovar resolucions expressant preocupació pels bahá'ís, Relators Especials de les NNUU han defensat els drets dels bahá'ís del Iemen; la Comissió dels Estats Units sobre la Llibertat Religiosa Internacional, ONG dins i fora del Iemen, com Human Rights Watch, Amnistia Internacional, el Comitè Internacional de la Creu Roja, etc. han mostrat la seva preocupació per la persecució religiosa de la comunitat bahá’í al Iemen.

Han passat més de 40 dies des de l'anunci televisiu del Sr. Mahdi al-Mashat, President de Consell Polític Suprem, decretant l'alliberament de tots els presoners bahá'ís i l'indult per al Sr. Hamed bin Haydara, però aquest encara no s’ha dut a terme i es desconeix la sort d'aquestes persones.

La comunitat bahá'í de Catalunya, com la de la resta de l'Estat, vol donar a conèixer aquests fets, i demana la solidaritat i el suport d'individus i d’institucions per fer arribar a les autoritats iemenites la preocupació i repulsa pels actes discriminatoris i abusius comesos contra la comunitat bahá'í d’aquell país i instar-los a complir el promès alliberament incondicional de tots els presoners bahá'ís.
 

Comunitat bahá'í de Catalunya