Comissión General de Justicia y Paz
NOTÍCIES

Celebrem les 50 ratificacions del Tractat de Prohibició d'Armes Nuclears

El passat 24 d’octubre, el Tractat de Prohibició d'Armes Nuclears (TPAN) va aconseguir la ratificació número 50, fet que permetrà la seva entrada en vigor el 22 de gener de 2021.

Compartim aquest comunicat elaborat per la Comissió General de Justícia i Pau al respecte.
 

La Comisión General de Justicia y Paz celebra otro gran paso hacia la paz con las 50 ratificaciones del Tratado de Prohibición de Armas Nucleares

La Comissió General de Justícia i Pau, com a part de la Campanya Internacional per a l'Abolició de les Armes Nuclears que treballa per la prohibició de les armes nuclears a través d'un Tractat acordat a l'ONU, celebra que el TPAN aconseguís la ratificació número 50 el passat 24 d'octubre. Aquest fet permetrà la seva entrada en vigor el 22 de gener de 2021.

És un gran pas cap a la pau, un moment històric del qual ens sentim part, pel qual hem treballat amb molt d'afany durant els últims anys. S'obre una nova i esperançadora pàgina en la història en la qual els pobles i les persones diem NO a les armes nuclears. Agraïm el compromís dels països que ja han ratificat el TPAN des del compte enrere per a la seva entrada en vigor.

La pau és part essencial de la nostra fe i l'Església catòlica ha jugat un paper notable en el Tractat. Recordem que el Vaticà ja va signar i va ratificar al setembre de 2017 el TPAN. L'Ensenyament social de l'Església és categòric: «Resulta absurd sostenir que la guerra és un mitjà apte per a rescabalar el dret violat». És una «aventura sense retorn» que amenaça el present i posa en perill el futur de la humanitat: «Res es perd amb la pau; tot pot perdre's amb la guerra». A més, el papa Francesc s'ha posicionat en repetides ocasions: «És necessari que tots els pobles deposin les armes de guerra, i especialment les més poderoses i destructives, les armes nuclears», «que l'ús de l'energia atòmica amb finalitats de guerra és avui més que mai un crim, no sols contra l'home i la seva dignitat sinó contra tota possibilitat de futur a la nostra casa comuna».

No obstant això, som conscients del molt que encara queda per fer. Seria una fita, i així ho desitgem i demanem, que Espanya se sumés al Tractat, com va prometre fa dos anys. En la carta que el mes d'agost Setsuko Thurlow (supervivent de la bomba atòmica) va escriure al president d'Espanya afirmava que «Cada persona que va morir tenia un nom. Cada persona va ser estimada per algú», i afegia «En la nostra lluita per la supervivència, reconstruint vides a partir de les cendres, els supervivents, o "hibakusha", ens vam convèncer que cap ésser humà hauria d'haver de repetir mai la nostra experiència de l'inhumà, immoral i cruel bombardeig atòmic, i que la nostra missió és advertir al món sobre la realitat dels perills nuclears i ajudar la gent a comprendre el mal últim de les armes nuclears».

Continuarem treballant perquè aquest Tractat desplegui tot el seu potencial i promourem les condicions necessàries perquè s'implanti i s’hi sumin el major nombre d'estats. El TPAN ajudarà a entendre a les empreses, els governs i la ciutadania que les armes nuclears són inacceptables i il·legals. Les armes són una traïció a la humanitat i a la casa comuna, per la qual cosa cal estar sempre alerta a fi d'aconseguir el món en PAU que tant anhelem.