Catalunya Religió
NOTÍCIES

El Premi Joan Gomis denuncia que el periodisme “no és on la gent pateix”

[Font: Catalunya ReligióClàudia Frontino i Agus Morales, director de la Revista 5W, han recollit aquest dijous el Premi Memorial Joan Gomis 2022 en un acte que ha tingut lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya. En el seu discurs d'agraïment, Morales ha fet autocrítica del periodisme i ha demanat "ser al costat dels qui pateixen". 

"El premi és una mostra que el sensellarisme femení interessa". Clàudia Frontino ha recollit el premi en la modalitat d'obres periodístiques pel seu reportatge Dones sense llar, històries de supervivència. En l'acte ha subratllat la importància de parlar de les dones en exclusió social. Un objectiu que persegueix el reportatge que apropa la realitat de les dones que intenten tirar endavant malgrat la crisi econòmica arrossegada des de l'any 2008. "Amb aquest reportatge, les dones us explicaran que vol dir ser dona i no tenir una llar l'any 2022", ha dit. 

El director de la Revista 5W ha recollit el premi per la modalitat de trajectòries periodístiques. Del treball periodístic de la revista ha destacat l'humanisme i ha demanat posar-lo "al centre del periodisme". "Sovint no hi som on la gent pateix", ha denunciat fent referència aquest humanisme. "I quan hi som el que fem és caure en la pornografia", ha assegurat. 

Ha fet autocrítica de l'ofici subratllant la manca d'incultura sobre temes com la cooperació o l'ajuda humanitària. "Són temes que semblen a l'abast de tothom, però no tenim l'experiència necessària per explicar-ho", ha dit. En aquests sentit, ha demanat treballar "per eliminar aquests vicis". En aquesta línia es troba el treball de la Revista 5W: "La prioritat és, com a periodistes, recuperar la relació de respecte i confiança amb el públic".

"Gràcies per moure consciències"

Abans de l'entrega de premis, la presidenta de Justícia i Pau, Dolors Fernández, ha exposat el veredicte del jurat i ha agraït als premiats "la feina de visibilitzar realitats que queden amagades". "Gràcies per moure consciències sobre conflictes reals i que moltes vegades no es volen veure", ha conclòs. 

En anteriors edicions, s’ha reconegut també la tasca de José Naranjo i el projecte radiofònic 'Mares migrants' de Catalunya Ràdio (2021), l’Associació Fora de Quadre i el projecte ‘Sed de agua, sed de vida’ de Jairo Marcos Mª Ángeles Fernández (2020), Sergi Cámara (2019); Lucas Font i Julia Fernández (2018); Pablo López Orosa i Rosa María Calaf (2017), Silvia Melero i el programa Solidaris (2016), Lola Hierro i Xavier Aldekoa (2015), d’Emilia Laura Arias Tomás Alcoverro (2014), i de Gemma Parellada i el programa de televisió ’Latituds’, dirigit per Jordi Vilardell (2013).

El premi Joan Gomis el convoquen Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Mans Unides, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, Lafede.cat, Catalunya Religió, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i les revistes El Ciervo i Foc Nou. El premi es convoca amb el suport econòmic del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Podeu recuperar l'acte íntegre fent clic a la imatge següent:

acte