NOTÍCIES

La importància de l’acció social, des de l’espiritualitat, per construir la pau

El passat dissabte 6 novembre va tenir lloc la 3a Jornada de la XIP (Xarxa Interreligiosa per la Pau) amb el tema “L’acció social des de l’espiritualitat, un camí de pau”.

L’acte va iniciar amb una introducció per part d’en Quim Cervera, coordinador de la XIP, recollint les conclusions de les jornades dels anys anteriors i posant en relleu la necessitat de l’espiritualitat com alè-sentit per l’acció social envers les persones en situació de vulnerabilitat. Cervera va destacar, com a un dels objectius principals de la jornada, la importància de donar visibilitat a diverses accions socials impulsades per comunitats religioses, des de la seva tradició espiritual. Els i les participants a la jornada van poder veure aquestes accions presentades en diversos murals d’experiències d’acció. Els murals que es van exposar mostraven l’atenció a persones sense sostre per part de la Fundació Arrels; la tasca de l’Església evangèlica del Carrer Terol 22 i de l’Hospital de Campanya de Santa Anna; el treball en defensa de les persones migrades de la Plataforma d’entitats cristianes amb els immigrants; el Banc d’aliments de DISA (Distribució Solidària d’Aliments de l’Arxiprestat de Trinitat-Roquetes); l’atenció a la infància de La Fundació La Vinya de Bellvitge-Gornal; i el voluntariat penitenciari de Justícia i Pau Barcelona.

Tot seguit, en una taula rodona moderada per la periodista Glòria Barrete, es van poder escoltar les motivacions, de les diverses entitats esmentades, per dur a terme les accions socials presentades. En la taula també va participar la Comunitat Sikh del Raval.

A continuació, es va dur a terme un treball per grups per aprofundir en com l’acció social envers les persones més excloses contribueix a la pau, a la igualtat de gènere i a l’ecologia. Aquest treball col·lectiu va propiciar la presentació de propostes concretes per posar les bases per a una xarxa d’ajuda mútua, entre comunitats implicades en la transformació social, en favor de les persones en una major situació de vulnerabilitat i en la construcció de la pau quotidiana.

La jornada va acabar amb una peça musical de Ravid Goldschmidt, tocada amb el seu handpan. Tot seguit, la Coral d’AUDIR (Associació d'Amics de la UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional), va interpretar el Cànon de la Pau i totes les persones assistents es van agafar de les mans i les van alçar en senyal de joia i pau.

Totes les persones participants van valorar molt positivament aquest nou encontre amb el desig de donar-li continuïtat i fer arribar les conclusions a totes les entitats de diàleg interreligiós i interconviccional i a les que realitzen una acció social, des de la seva pròpia espiritualitat, com a camí de pau.

A continuació trobareu l'enllaç al vídeo de la jornada.

Vídeo XIP