Justícia i Pau
NOTÍCIES

"L’economia ha de canviar de paradigma"

L’actual model de desenvolupament econòmic, amb els seus efectes generadors de desigualtat, exclusió i destrucció ambiental, necessita un canvi en profunditat. Un canvi de paradigma. D’una economia centrada fonamentalment a generar creixement material a una altra que miri realment al bé comú de les persones i garanteixi les necessitats de tots els habitants del planeta. 

Aquestes van ser algunes de les principals idees expressades en el webinar celebrat el passat 19 d’octubre, que van convocar conjuntament Justícia i Pau, Economy of Francesco, Fundació Joan Maragall, Cristianisme i Justícia, Fundació Centessimus Annus.

Aquest webinar es va fer en el marc de les trobades preparatòries de l’esdeveniment convocat pel Papa Francesc sota el nom de “Economia de Francesc” per als propers dies 19-21 de novembre. Es tracta d’una iniciativa de Francesc per impulsar un procés de canvi en l’actual economia, a partir del protagonisme dels joves i totes aquelles persones compromeses amb una economia que “no exclou ni mata”, sinó que cerca garantir la dignitat humana i el bé comú.

Durant el debat, moderat per Bernat Sellarès (del comitè organitzador d’Economy of Francesco), els participants van coincidir en la necessitat  d’un canvi a tots nivells: en les polítiques econòmiques i fiscals, en el consum, en les finances, en la fiscalitat, en el consum i, en el comportament de tots els actors econòmics, per tal de construir un nou model basat en el principi de fraternitat, tal com proposa l’ètica cristiana i ha subratllat darrerament el Papa Francesc en la seva carta Fratelli Tutti.

El professor Enrique Lluch, professor a la Universitat Cardenal Herrera-CEU, va subratllar la necessitat de reprendre el control de l’economia i reorientar-la des de l’obsessió pel creixement cap a l’objectiu de garantir una vida en condicions dignes per a tots els habitants de la terra i en equilibri amb la natura. Per la seva banda, Adela Sunyer, de l’Associació Catalana per al Foment de l'Economia del Bé Comú, va insistir en la necessitat de canvis profunds i va explicar un model de funcionament de les empreses adreçat a optimitzar no el guany sinó el bé comú de la comunitat on opera, basat en el concepte de “balanç social”. Per la seva banda, el catedràtic de la UPF Guillem López Casasnovas, va incidir en la necessitat de trobar polítiques viables i realistes que facin possible el canvi que necessita l’economia, en àmbits com la millora de la productivitat, les polítiques públiques de protecció social centrades en els qui més ho necessiten, l’èmfasi en les polítiques actives d’ocupació o una fiscalitat que reequilibri l’esforç fiscal. 

En el debat hi van participar alumnes del Grau de Filosofia, Política i Economia de la UPF, que van llençar diferents interpel·lacions als ponents, tot posant sobre la taula la preocupació dels joves per la hipoteca que l’actual model econòmic comportarà per les generacions futures en termes de destrucció ambiental i desigualtat. 

Amb tot, les intervencions van voler subratllar que els moments que vivim, malgrat les noves dificultats que sorgeixen, obren noves oportunitats per al canvi. Això hauria de portar una gran esperança, que és la virtut que pot generar la confiança necessària per avançar per camins de transformació econòmica i social.

Podeu tornar a veure el seminari en el nostre canal de YouTube.