NOTÍCIES

Primer Diàleg Art LS' a Montserrat

El 6 de juny de 2021, una vintena d’artistes de diferents sensibilitats espirituals i de diferents àmbits artístics, convocats per Justícia i Pau i acollits a la Comunitat de Sant Benet de Montserrat, hem aprofundit junts sobre les ressonàncies que es produeixen entre l’encíclica Laudato Si’, la Natura i l’art.
La jornada ha propiciat espais de silenci i comunió amb la natura, guiats per Xavier Perarnau; moments de reflexió i diàleg compartit i també ocasions per a compartir realitzacions artístiques, com ara una escultura de Madola, diverses ceràmiques de Regina Goberna i de Montserrat Viñas i la interpretació musical de Neus Santesmases; i, com no podia faltar, temps a compartir la taula. Enllaç al videoresum de la jornada.
Presentem a continuació un extracte d’aquest diàleg conjunt.

 

COM RESSONA LS' EN EL COR DE L'ART? 

La Natura, l’Espiritualitat i l’Art són tres realitats inseparables en la nostra vida; aquestes dimensions s’interrelacionen i estableixen sinergies entre si, formant part d’un Tot.
Tot seguit es presenten les idees-clau agrupades en 3 apartats: La Natura, El poder de l’Art i La Crida dels artistes; L'Espiritualitat els amara tots i cadascun.

LA NATURA

 • Nosaltres som Natura i formem part de la Natura.
 • Quan ens acostem a la Natura, aquesta ens convida al silenci, a sentir i viure la seva Bellesa, sense separació. Llavors fem experiència del Sagrat.
 • La Natura, com l'Art, és un canal cap a la interioritat.
 • La Natura té el poder de retornar-nos a allò que som, perquè és casa nostra i nosaltres som Natura. Ens retorna a l'essencial.

EL PODER DE L’ART

 • L’Art de per si és un llenguatge espiritual, que no s’ha d’intel·lectualitzar; que brolla del més íntim de la persona i a través de les emocions i arriba directament al cor.
 • L’Art és un ressò de la creació del món, interpreta la vida. Tot i que potser sovint vivim massa allunyats de l’essencial, de la Natura, per copsar el seu valor.
 • Com la Natura, l’Art ens posa enfront de la nostra pròpia naturalesa; és un camí per a cercar el sentit; ens interpel·la sobre qui som i d’on venim, ens recorda la nostra arrel; ens desvincula de l’ego i ens planteja l’essència que compartim tots.
 • L’Art ens impulsa a copsar i a cercar la Bellesa més enllà de la superficialitat, amb un sentit profund que acull el valor i el sentit de cada cosa, restituint la dignitat allà on la vida s’ha degradat.
 • L’Art té poder d’unificar; és un mitjà per connectar-nos amb nosaltres mateixos i la Natura i connectar-nos també amb els altres; pot connectar persones desconegudes, allunyades en l’espai i el temps.
 • El procés creatiu, aquella vivència que es produeix en el transcurs de la realització de l’obra, comporta el fet d’estar plenament present en cada moment; ens connecta amb el que som en l’aquí i l’ara, amb nosaltres mateixos i amb la Creació.

LA CRIDA DELS ARTISTES

 • L’artista pot aportar la seva sensibilitat per copsar el sentit profund que s’amaga darrere l’aparença de la realitat.
 • L’artista pot ajudar especialment a prestar atenció a la Bellesa, estimar-la i a sortir del pragmatisme utilitarista, com diu Laudato Si’. (LS’ 215).
 • Com diu Laudato Si’ “som cridats a ser els instruments del Pare Déu perquè el nostre planeta sigui allò que ell va somiar en crear-lo i respongui al seu projecte de pau, bellesa i plenitud” (LS’53); i el camí de l’Art ens ha de portar a trametre aquesta pau, bellesa i plenitud que brolla d’una connexió profunda amb la Vida.
 • Laudato Si' afirma que "No es tracta de parlar tant d’idees, com sobretot de les motivacions que sorgeixen de l’espiritualitat per a alimentar una passió per la cura del món.” I l'Art té el poder de tocar aquestes motivacions espirituals que ens poden encoratjar apassionadament en la cura del món. I l’artista n’ha de ser el vehicle.
 • Sentir, de més a prop, des de la contemplació, l'essencial; com receptacles, captar ressonàncies per explicar el sentit i donar als altres, al món, una ofrena des del més profund de nosaltres mateixos.
 • Llavors, l’acte creatiu pot esdevenir un acte recreatiu, en el sentit profund d’esdevenir recreats més harmònicament amb el Tot.
 • Som cridats a viure un procés de transformació personal profunda a través del camí de l’Art; i aquest camí demana compromís i perseverança.
 • En la mesura que a través de l’Art aprofundim honestament en la nostra unió profunda amb la Natura i el Sagrat, podrem esdevenir vehicle per a la transformació dels altres, en la línia de la transformació profunda de les persones i del món que demana Laudato Si’; cadascú des de la seva singularitat.

Si voleu llegir el document complet, feu clic a continuació.