Núria Carulla
ESTATS D'OPINIÓ

Que no quedi ningú enrere

La pandèmia segueix fent estralls a la salut i a l'economia. L'any 2021 no porta, de moment, un horitzó més clar. Amb relació a preservar la salut, s'han fet advertiments molt seriosos de com ens hem de comportar, i la majoria de la població en fa cas, però estem cansats i cansades de tanta incertesa i tanta restricció, per tant, fàcilment ens relaxem una mica i això porta greus conseqüències.

Aquesta pandèmia ens ha mostrat amb cruesa la fragilitat de tot el nostre sistema organitzatiu, polític i social, i ha desvelat que els governs no estan prou preparats per tenir cura de la seva ciutadania. Mirant sempre de reüll l'economia i els interessos partidistes de cara a les eleccions vinents, no han fornit els serveis públics de la suficient fortalesa per afrontar les necessitats de la població en general.

En l'àmbit parlamentari, davant el drama de tantes persones que han perdut la vida i de tantes que han perdut algú estimat, no hi ha hagut una actitud de preocupació per pal·liar els efectes més greus de la pandèmia, sinó que en moltes ocasions s'ha aprofitat les dificultats dels governs de torn, siguin estatals, nacionals o municipals per mirar de treure'n rèdit partidista per unes eleccions vinents.

La ciutadania en general estem força descoratjats per tal com actuen els nostres representants. Governar en aquestes circumstàncies no és gens fàcil, però cal fer un esforç per garantir l'assistència a tothom i l'accés de tothom als serveis bàsics. Els discursos de certs partits, moltes vegades utilitzen les necessitats de les persones com a arma contra els governs, i es proclamen garants del bon servei públic. El bon servei públic només té una manera de fer-se realitat, posar-hi recursos econòmics i humans.

Durant els mesos que portem amb aquesta situació de precarietat, no s'han fet veritables avenços en dotar com cal els serveis públics, ni el sanitari, ni el docent, ni l'administració en general. Una part de la població ha quedat totalment abandonada en el seu accés als tràmits necessaris de l'administració. Les solucions que han donat els governs han estat en forma telemàtica, com si fóssim un país amb accés ampli i gratuït a la informàtica i els canals de wifi per tothom. L'administració no pot deixar de funcionar presencialment, totes les estadístiques parlen d'un tant per cent de la ciutadania sense accés a internet per diverses causes. S'ha de tenir en compte que tenir ordinador i wifi té un cost moltes famílies no poden assumir.

Estem davant d'eleccions al Parlament de Catalunya, senyores i senyors candidates, pensin seriosament on volen exercir la seva feina. Ser escollits representants de la gent vol dir servir-los, no a uns quants, sinó a tothom i sobretot als qui estan més desproveïts de recursos personals, ells i elles, homes, dones i criatures han de tenir les mateixes oportunitats.

 

Núria Carulla
Membre de Justícia i Pau Barcelona