NOTÍCIES

Vetlla ecumènica en el Temps de la Creació

Des del passat 1 de setembre i fins al pròxim 4 d'octubre els cristians d'arreu del món estem cridats a celebrar els Temps de la Creació, aprofundint la nostra relació amb el Creador, amb tots els nostres germans i amb tota la creació. El lema d'enguany: "Jubileu per la Terra", ens convida a renunciar al consum excessiu i als sistemes econòmics basats en el creixement econòmic constant a costa de la Terra i dels pobres. El Jubileu és un temps de descans per a la terra de la constant explotació, per restaurar els ecosistemes i les persones.

Des del Grup de Treball d'Ecoparròquia, fa mesos que estan preparant diverses iniciatives per a celebrar-ho. A continuació compartim algunes d'elles.

  • Vetlla de pregària: "Jubileu per la Terra". El dimecres, 30 de setembre, tindrà lloc una vetlla de pregària ecumènica convocada per l'Arquebisbat de Barcelona, Justícia i Pau, el Consell Evangèlic de Catalunya, l'Església Evangèlica de Gràcia, l'Església Ortodoxa – Patriarcat de Sèrbia i l'Església Ortodoxa Catòlica Apostòlica Antioquena d'Espanya. Més informació.
  • Xarxa de pregàries: Conjunt de pregàries sobre la Creació que han estat elaborades per difondre-les a través de la xarxa.
  • Materials diversos: També per a aquest temps, s'han elaborat diversos materials per ajudar a viure d'una manera més intensa aquests temps d'oració a les comunitats (Revisions de Vida, pregàries a l'aire lliure, monicions, reflexions i pregàries sobre per a les celebracions dels diumenges, etc.)

Us convidem especialment a participar de la vetlla del dia 30 i a aprofitar tots els materials que es van elaborant des d'aquest grup de treball.

 

Història del Temps de la Creació
Aquest temps de celebració s'inicià l'any 1989 quan el Patriarca Ecumènic Dimitrios I, de l'Església Ortodoxa Oriental, va proclamar el dia 1 de Setembre com el dia de la Jornada Mundial de Pregària per la Creació. L'any 2001 altres grans Esglésies Europees Cristianes el van seguir, i el Papa Francesc també el va adoptar per a l'Església Catòlica l'any 2015, any en què va publicar l'encíclica Laudato si' que fa una crida a tota la humanitat a la conversió ecològica integral per donar resposta al "clam de la Terra i al clam dels pobres". A mesura que la necessitat urgent de resoldre la crisi ambiental continua creixent les esglésies cristianes, inspirades per aquesta crida urgent del Papa Francesc a la Laudato si' ‐ que demana "un nou diàleg sobre la manera com estem construint el futur del planeta "i fa palès que" necessitem una solidaritat universal nova" "on els més vulnerables reben ajuda i els és permès viure la seva dignitat"‐ han començat a celebrar el Temps de la Creació, entre l'1 de setembre, Jornada Mundial de Pregària per la Creació i el 4 d'octubre, que és la festa de Sant Francesc d'Assís, autor del Càntic de les Criatures i patró dels ecologistes. Cada any el Comitè Directiu Ecumènic del Temps de la Creació, en nom de la xarxa ecumènica, convida a tots els cristians a unir‐se per pregar i actuar plegats al voltant d'un propòsit comú.

Enguany amb el lema "Jubileu per la Terra", el Temps de la Creació 2020, ens porta a reflexionar sobre el significat del jubileu aquest any en particular en què els efectes de llarg abast de la pandèmia mundial de COVID-19 ens ha revelat la necessitat de sistemes justos i sostenibles i anhelem la inspiració moral que l'acompanya. Més informació