mòbil
Els minerals de conflicte

TALLER. Esclaus del mòbil. Vides en joc

Mòbils, tauletes, ordinadors, etc. Aquests dispositius electrònics requereixen uns components fabricats amb els denominats “minerals de conflicte”. S’anomenen així perquè durant dècades, el comerç d’aquests minerals ha jugat un paper central en el finançament d’alguns dels conflictes més brutals del món. L’objectiu del taller és sensibilitzar i conscienciar sobre aquesta temàtica, centrant-nos en la realitat de la República Democràtica del Congo i l’extracció del coltan, necessari per a la fabricació dels productes electrònics que utilitzem en la nostra vida diària. Alhora, el taller també fomenta la reflexió sobre el nostre model de consum i l’ús que fem de les noves tecnologies.

Objectius
  • Reflexionar sobre l’ús que fem dels nostres aparells electrònics i el seu impacte per tal de fer un ús més responsable.
  • Treballar actituds d’empatia vers les diferents problemàtiques socials.
  • Comprendre les relacions desiguals que es generen Nord-Sud i de quina manera estem implicats/des, per tal de conscienciar-nos.
Metodologia

El taller consta de dues parts: un joc de rol i una part de reflexió. Durant el joc de rol els i les participants adopten el paper d’un dels actors que intervenen en aquesta realitat tan complexa, i han d’assumir les conseqüències de les seves pròpies decisions i les de la resta d’equips a través de diferents proves en format audiovisual. Responen preguntes, negocien amb altres participants i han d’actuar davant de situacions basades en fets reals. En la segona part es recullen les conclusions i reflexions de les decisions preses i les situacions viscudes.

Durada

La sessió dura generalment uns 120 minuts, encara que ens adaptem a les necessitats de cada sol·licitud.

Participants

Centre educatius: Principalment, estudiants d’ESO, batxillerat i cicles formatius. També impartim sessions específiques per al professorat i el conjunt de la comunitat educativa.

Demana més informació