Marc Grau, president de Justícia i Pau Terrassa"El mes de gener és un mes de pau. Comença i acaba amb dues jornades que ens volen recordar que cal seguir treballant per la pau dels nostres països i dels nostres cors. El primer de gener, coincidint amb l’inici d’un any nou, se celebra la Jornada Mundial de la Pau, instaurada pel Papa Pau VI l’any 1968, i que cada any porta un missatge a favor de la Pau, aquest 2015: Mai més esclaus, sinó germans. A les acaballes del mes, i coincidint amb la data de la mort de Gandhi, 30 de gener, se celebra El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), fundat pel poeta i educador Llorenç Vidal Vidal, i que propugna una educació constant en la concòrdia, tolerància, solidaritat i pau." Article d'opinió d'en Marc Grau i Grau, president de JP de Terrassa.

El mes de gener, però, no ha començat sent un mes de pau. El cor de París s’ha omplert de Kalashnikovs, i ja coneixem sobradament el desenllaç de la història: 20 morts. En desconeixem, no obstant, les conseqüències, i no tinc clar que en coneguem bé les causes. L’argument que els assassins, estan bojos i són uns fanàtics, pot ser cert, però no complet. Molta tinta ha corregut aquesta setmana amb els fets de Charlie Hebdo, potser massa. De tot el llegit i vist, en trec una conclusió bona i una millorable.

La condemna per part de la Comunitat Islàmica és essencial. Els joves musulmans a través de les xarxes socials han condemnat l’atac de París, també ho han fet esportistes musulmans de renom, professors universitaris, i les comunitats islàmiques de molts punts del món. A Catalunya, tant la Federació del Consell Islàmic de Catalunya com la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya han rebutjat i condemnat amb "totes les forces" els assassinats comesos. Les dues entitats escriuen en un manifest que el veritable Islam és pacífic i no dóna cap suport ni empara cap acte de violència ni encara menys homicidis. La condemna radical per part de la Comunitat Islàmica és essencial per fer front aquest terrorisme en nom de Déu.

La miopia occidental segueix vigent. Durant la mateixa setmana dels terribles atacs a París, on 80.000 agents han participat en la captura dels tres terroristes, Boko Haram ha destruït 16 pobles i ha matat al menys 2.000 persones, també en nom de Déu. 2.000 persones. Desconeixem els terroristes, desconeixem els agents que participen en la detenció, desconeixem els pobles arrasats. Ho desconeixem pràcticament tot. Els diaris se’n fan menys ressò. I malauradament, ens ho sentim menys nostre. Però el fet de matar en nom de Déu, la mort de gent innocent, i la pena que senten els familiars de les víctimes, són actes i sentiments idèntics arreu del món.

Seria bo, doncs, que en aquest mes de la Pau, i en aquest 2015 que just estrenem, ens proposem seguir treballant per un món més just, més pacífic, més tolerant, més joiós, més sa, més alegre, més obert, més fratern. La clau sempre es troba en el cor. Bon any.

Marc Grau i Grau, president de Justícia i Pau de Terrassa
12/01/2015