Eulàlia Reguant, responsable de campanyes de JP Barcelona (07/05/2012)
És necessari que ens apropiem totes del projecte com a alternativa a aquest mercat financer.
Eulàlia Reguant, responsable de campanyes de JP Barcelona / 07/05/2012

FIARE és un projecte de banca ètica que està treballant conjuntament amb Banca Populare Ètica (un banc ètic italià), i està format per una xarxa molt important i àmplia d'entitats socials i ONG catalanes i d'arreu de l'Estat, i des de fa anys està canalitzant l'estalvi de molta ciutadania cap a empreses i entitats socials per tal de facilitar la seva tasca de transformació social i en favor de les persones.

L'últim cap de setmana d'abril vaig poder estar present a la Trobada estatal de socis i sòcies de FIARE a Madrid. Més de 300 persones, una desena part de les sòcies, vam participar en aquest moment històric del projecte bancari amb vocació de crear alternatives dins del mercat financer per construir una economia amb uns altres valors al servei d'una societat més justa.

Al llarg dels dos dies vam poder compartir, discutir i avançar en els temes estratègics de l'entitat com són l'avaluació ètico-social, els grups locals de participació de les persones sòcies, el finançament dels projectes i el model governança.

Però més enllà del que les persones sòcies allà presents vam poder parlar, el repte que actualment se'ns genera com a integrants d'aquest projecte, però extensible a tota la ciutadania és com en un moment on estem veient, i patint, totes les mancances i disfuncions d'aquest sistema financer injust en el qual vivim bastim un sistema de finances ètiques en mans de la ciutadania i al servei de les persones.

En paraules de Carlos Taibo, professor de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Madrid, "que FIARE, un banc ètic autogestionat, tiri endavant és una bona notícia per aquells que creiem en la gestació d'espais d'autonomia en els que apliquem, des de baix, regles del joc diferents de les que ens imposen". 

Per tal d'aconseguir de cara el 2013 un banc ètic i cooperatiu europeu, és necessari que ens apropiem totes del projecte com a alternativa a aquest mercat financer i, per això, cal que totes ens hi sumem com a sòcies aportant el nostre gra de sorra. És necessari sumar més capital social, però capital social no vol dir només diners, vol dir mans i voluntat per convertir l'economia en un mitjà que tingui com a objectiu el benestar de les persones.

La solidesa del projecte és clara i les pors no ens serveixen de res quan la banca tradicional, aquella en la qual durant anys hem confiat (sovint perquè era l'única opció existent), està fent fallida, i s'ha dedicat a vulnerar drets i a invertir en qualsevol activitat independentment dels seus impactes socials.

La banca ètica i ciutadana és possible, i només ho podem fer entre totes.