Article d'opinió d'en Llorenç Olivé, membre de Justícia i Pau Barcelona.

A en Marcel Surià

Aquests dies ha sortit la notícia de l’ingrés a presó de l’exalcalde de Santa Fe del Penedès. El 2003, per convenciment, en Marcel Surià s’ofereix a ser alcalde del seu poble d’adopció i ho fa amb esperit de servei. Pocs anys després i en base al reglament de la llei d’estrangeria, un veí del municipi demana el certificat d’empadronament per poder arreglar els “papers” i demostrar un arrelament. Més tard, una altra persona i després “un altre“ i "un altre"... fins que començaren a ser persones que no eren del municipi, i segurament algú se’n lucrava. Sembla que hi havia una persona a un locutori que se n’aprofitava i ell no ho sabia.

En un poble petit, tant estàs al comandament del municipi com has de canviar aquella bombeta que falla. Per això, en Marcel Surià en cap moment va pensar que estigués fent un acte delictiu. Ho feia, segons manifesta, “per ajudar”. Per donar un cop de mà a persones que no tenien la situació en regla, és igual, immigrants com ara podrien ser refugiats.

En Marcel Surià va tenir un judici i se’l condemnà sense ingrés a la presó, però el fiscal ho va recórrer per tal que al Suprem li posessin una condemna superior a dos anys i hi hagués ingrés a centre penitenciari.

És veritat que el desconeixement de les lleis no excusa del seu compliment i que segurament que accions de “Robin Hood” de país petit no canvien la societat, ni poden excusar de les obligacions que tenim tots els ciutadans tinguem el rol que tinguem amb les normes.

Però em molesta que la justícia sigui injusta quan vol, o molt justa quan vol. Quin zel el fiscal per recórrer la condemna quan altres fiscals han demanat exculpació de persones pel seu llinatge reial.

I em molesta també que, en un moment com l’actual on organitzacions socials demanen d’anar contra la llei d’estrangeria i demanen als ens locals que incompleixin també el marc legal, no s’hagi dit res en favor d’aquesta persona que va signar incorrectament els certificats a favor de personers vulnerables. Sabent que aquesta no és la manera de canviar les coses.

En un moment com l’actual on hi ha casos de corrupció per tot arreu em dol profundament aquesta justícia. I em dol més encara que en un cas com aquest i valorant totes les circumstàncies el govern espanyol no hagi volgut donar l’indult. Potser el moment polític? Potser el veïnatge català? El cas és que ara l’exalcade és a la presó on ara ajudarà amb formació a persones que necessiten suport.


Llorenç Olivé
03/03/2016
 
Fotografia: l'exalcalde Marcel Surià, en un reportatge de TV3 / eldiario.es