Rafael Allepuz estat d'opinióArticle d'opinió de Rafael Allepuz, president de Justícia i Pau Lleida.

El mes de setembre passat, Caritas espanyola va fer públiques deu propostes per a eradicar la desigualtat i la injustícia al conjunt de l’Estat espanyol amb motiu de les properes eleccions generals. En aquest decàleg, s’urgeix les forces polítiques a promoure el màxim consens en la defensa dels més pobres i la recuperació d’una economia basada en la persona. Aconsello anar a la seva web i llegir les propostes així com la seva fonamentació.


Amb aquest decàleg es vol contribuir a la construcció d’una societat cohesionada, justa i fraterna a partir de la realitat de les persones en situació de major vulnerabilitat. Es tracta de propostes concretes en l’àmbit de les polítiques públiques més relacionades amb l’accés de les persones empobrides als drets humans, com són la protecció social, la salut, l’habitatge, l’ocupació i la cooperació internacional, en el marc d’una societat lliure, oberta i democràtica. S’ha d’incorporar al debat polític una mirada des de la perifèria de la precarietat amb l’objectiu de recuperar una economia basada més en la ètica i en el bé comú per sobre dels interessos individuals i egoistes.
Avui dia és molt necessari i urgent un consens públic al voltant d’un model de convivència que tingui com a eix fonamental la dignitat de totes les persones, es trobin en la situació que sigui.

També és necessari que tota la ciutadania fem ressò d’aquestes mesures i ens les fem nostres per, d’aquesta manera, participar en la campanya de difusió de les mateixes i fer d’aquestes propostes el criteri bàsic per decidir el nostre vot. Jo prenc aquest compromís. En quant al ressò, fa un parell de setmanes a la Universitat de Lleida vàrem organitzar una sessió en la que un membre de l’equip d’estudis de Cáritas espanyola/Foessa ens va exposar aquestes propostes perquè posteriorment els representants dels diferents partits polítics que es presentaran a les properes eleccions generals fessin una valoració sobre les mateixes. En quant al criteri del vot, tinc la intenció de llegir-me els programes electorals i el que més s’atansi a la filosofia de Càritas i que més i millor reculli aquestes propostes tindrà el meu vot.

Hem de trobar la manera de protegir la dignitat i els drets de totes les persones, sobretot les més empobrides. Tenim una pobresa que és estructural i, com a tal, s’ha d’eradicar. No n’hi ha prou amb que en determinats moments s’aconsegueixin avenços. Amb els recursos i les capacitats disponibles en un Estat amb el nivell de desenvolupament com el nostre no és acceptable que encara tinguem els nivells de pobresa i exclusió social que tenim, tot i els avenços aconseguits a base de molts esforços, de molta dedicació per part d’una gran quantitat de ciutadans –professionals i voluntaris–, i de molt de temps. Cal molta més voluntat política i que la ciutadania l’exigim, i cerquem els mecanismes per fer-la realitat.

Rafael Allepuz

30/11/2015