Nuria Carulla EdOArticle d'opinió de Núria Carulla, membre de la Junta de Justícia i Pau de Barcelona.

Llums i ombres del congrés mundial de telefonia mòbil

A finals d’aquest mes de febrer se celebrarà el Mobile World Congress, un gran esdeveniment que posa Barcelona de manera destacada, al mapa del món per uns dies.

Com a barcelonina que sóc n’estic contenta, tot i que també em preocupen els efectes contraris de l’augment de l’atractiu turístic de la ciutat a rel d’aquests esdeveniments internacionals.

Combinar la vida ciutadana quotidiana amb el turisme massiu és complicat. Els promotors econòmics, sobretot de l’àmbit turístic, els va bé que això no tingui fre. Els ciutadans dels barris més cèntrics pateixen en pròpia carn la “invasió” per la gran gernació que es mou pels carrers a tota hora i, a més, els qui tenen una capacitat econòmica limitada corren el risc de ser expulsats de la casa on han viscut tota la vida per l’increment desmesurat dels preus de l’habitatge.

Quan es parla de xifres i es diu que l’economia va bé o que un esdeveniment o negoci és bo per la ciutat, només queda reflectida en l’economia d’uns quants, que no traspassen part del seus beneficis als empleats que contracten, a vegades, a preus de misèria. Com per exemple les dones que netegen i fan les habitacions dels hotels a les que se’ls paga un sou vergonyós i en unes condicions de treball explotadores.

El Mobile World Congress a banda dels efectes positius i no tan positius que aporten a la ciutat on se celebra, també cal considerar-lo en tota la seva complexitat. En el congrés es presenten els èxits, les novetats, els desenvolupaments més punters de la telefonia que entusiasmen un gran nombre de persones, sobretot els més joves que ja no poden prescindir per gairebé cap activitat del seu dispositiu mòbil. Però la telefonia mòbil a nivell mundial té la seva cara fosca que, tot i els esforços que hem fet moltes organitzacions de solidaritat per debatre-ho en el propi congrés, no se’ns ha permès de fer-ho.

La majoria dels nostres mòbils estan fabricats a països on els drets laborals no existeixen, per tant amb unes condicions de treball sense garanties sanitàries (els components a vegades són tòxics), ni horaris raonables. La majoria dels components electrònics necessiten minerals que s’extreuen de països en guerra, per exemple Congo, o bé en extraccions mineres que contaminen i desplacen poblacions a Amèrica Llatina. Les companyies de mòbils ens oferiran grans novetats, més velocitat, memòria i versatilitat, la investigació en aquest camp no para, però només s’investiga en oferir nous productes al consumidor, però no s’investiga gens en com fer-ho compatible amb el respecte als drets humans i en el respecte al medi ambient en l’eliminació de residus.

Paral·lelament al Mobile World Congress unes quantes ONG liderades per SETEM celebrarem a Barcelona el Mobile Social Congress, per posar sobre la taula tots aquests temes dels quals les companyies de telefonia no volen que se’n parlin. El dia 27 i 28 de febrer tothom és convidat a participar-hi.


Núria Carulla