Marc Grau EdO

Article d'opinió d'en Marc Grau, president de Justícia i Pau de Terrassa.

Sigues un home

Durant les últimes dècades, moltes persones, especialment dones, han lluitat per desemmascarar i redreçar les desigualtats socials, econòmiques, polítiques que han experimentat i experimenten les dones en la gran majoria de racons del món. S’ha fet (molt) camí i alhora queda (molt) camí.

 

Un dels trams on s’ha avançat notòriament és en educació. Només com exemple, en pràcticament tots els països de la OCDE hi ha una proporció significativament major de noies que nois entre 25 i 34 anys cursant estudis universitaris. El cas espanyol és flagrant: 47% de noies vs. 35% de nois. Podríem seguir amb el fracàs escolar, els resultats acadèmics, etc. No obstant, com bé sabem tots, hi ha trams del camí amb milers de pedres, sots, arbres caiguts, bandolers i senyals de prohibit passar.

Calen esforços sincers per aplanar el camí, per netejar els trams malmesos. Temes molt greus sense resoldre: violència sexual, violència física, macro i micro-masclismes, sostres de vida, abusos de posicions dominants, etc. N’estem familiaritzats. Però aquests esforços sincers per resoldre aquesta vergonyosa font de malestar no poden quedar només a mans de moviments socials, de la societat civil, de petits eixos en un programa electoral. És segurament el repte més gran que qualsevol societat contemporània té. I com a repte principal, cal augmentar-ne el nivell de prioritat, així com els recursos destinats.

Per altre costat, no només cal que sigui efectiu un sentit d’urgència, i una multiplicació dels recursos destinats, cal una autèntica revolució de pensament. Una via, i molt ben trobada, per reduir les desigualtats socials, econòmiques i polítiques, ha estat a partir de l’empoderament de la dona. Sense descuidar aquesta, sembla que cal afegir-ne una segona: repensar què vol dir ser home avui.

“Sigues un home”, és una frase que probablement tots hem sentit. Però què vol dir? Sigues fort? Competitiu? És una manera de dir no ploris? Com definim mentalment cada un dels que llegim aquest article la masculinitat? Li queda cap atribut bo? Què és per un noi ser un noi? Què és per un home ser un home? La masculinitat hegemònica associada a trets com força, competitivitat, autoritat, virilitat, ha fet molt de mal a les dones, però també als homes.

És moment d’una autèntica revolució de pensament. Hi ha primeres flors que ens conviden a l’optimisme. Molts joves han superat vells esquemes, i saben que ser home també és ser cooperatiu, saber-se vulnerable, gestionar i expressar les pròpies emocions, és la plena implicació en la cura. Saben que tot això no ens fa menys homes, sinó més persones.

Marc Grau