Joan Gómez i Segalà, secretari de la Junta de JP de Barcelona (31/07/2009)

A l’estiu, el canvi de rutines familiars no ens ha de fer oblidar els drets dels infants. Els animadors infantils ens hi ajuden amb un disc.

Joan Gómez i Segalà, secretari de la Junta de JP de Barcelona / 31/07/2009

Els moviments socials tenim una cartera de serveis més aviat avorrida: conferències, lectures i a tot estirar alguns audiovisuals. A més, són activitats dirigides habitualment cap a un públic adult i, a sobre, solen atreure persones ja sensibilitzades. Per aquest motiu, és bo recordar a l’estiu una iniciativa que trenca amb tots aquests tòpics.

Una colla d’animadors infantils agrupats en l’AMAPEI han editat “Si per un dia”, doble CD que conté 22 cançons sobre els drets dels infants. Així doncs, aquests professionals ajuden a difondre la Declaració dels Drets dels Infants a tot el públic que s’acosta als seus concerts, amb ganes de ballaruca i passar-s’ho bé.

Cal agrair a aquests músics que difonguin un missatge que habitualment vehiculen les ONG. Amb el seu projecte fan arribar a moltes famílies uns continguts que d’altra manera no coneixerien. Però el seu servei també resulta valuós per a les entitats socials, en recordar-nos que la transformació social no arribarà només amb documents seriosos i testimonis dolorosos. Aquests músics ens ensenyen a explicar la dignitat humana a totes les edats.

Si aneu a un concert amb els vostres fills i el músic us ofereix el disc, compreu-l’hi i escolteu-lo. Així allargareu la bona estona que haureu passat en la festa, i us permetrà de parlar de qüestions que no solen ser tema de conversa amb els nens: l’explotació laboral, la llibertat d’expressió, l’assistència sanitària, l’educació, l’amor dels pares, etc. Com a premi, a més de la música, sentireu les opinions dels vostres fills sobre com ha de canviar el món.

Malgrat que es tracta d’una obra col·lectiva que compta amb la participació altruista dels principals animadors infantils, em permeto de destacar una idea que ens explica un dels grups participants. Quan els Ai, Carai! van decidir participar en aquest disc dedicat als drets dels infants, hi havia una cosa que tenien molt clara: la cançó havia d’estar cantada per nens/es. Són ells i elles els que tenen el dret a fer sentir la seva veu per reivindicar tot allò que és just.

Doncs jo m’he quedat amb aquesta lliçó: cal treballar per un món més just amb els qui més ho pateixen. Cadascú ho podrà aplicar al seu àmbit d’acció. Us convido a compartir amb els vostres fills què heu après després d’escoltar-lo. Veureu com fomentar la pau així no és gens avorrit!