Teresa Amaya, coordinadora de Justícia i Pau Mollet del Vallès (09/12/2008)
El passat mes de novembre, el grup de Justícia i Pau de Mollet vam organitzar una setmana dedicada a l’exposició i venda de productes de Comerç Just.
Teresa Amaya, coordinadora de Justícia i Pau Mollet del Vallès / 09/12/2008

El passat mes de novembre, el grup de Justícia i Pau de Mollet vam organitzar una setmana dedicada a l’exposició i venda de productes de Comerç Just.

La major part dels articles provenien d’Intermón Oxfam, una altra part va ser aportada per una ONG que treballa pel desenvolupament econòmic d’una comunitat de dones i joves de Dakar (Amics d’Ak Benn). També hi havia una representació de l’artesania que es fa al poble nicaragüenc de Cinco Pinos, agermanat amb Mollet del Vallès.

Ja fa gairebé 15 anys que es va iniciar aquesta activitat. La idea va sortir d’un grup de persones que van creure necessari apropar a la gent una alternativa al comerç injust al que estem acostumats.

Els inicis no van ser fàcils, eren pocs els que trobaven justificat pagar més per uns productes dels que encara no en sabien gaire,... però gràcies a la constància i al treball desinteressat d’uns quants, la setmana del comerç just s’ha consolidat. 

Enguany, s’han augmentat molt les visites i les vendes. Més de la meitat de les persones ja coneixien els productes de comerç just, molts preguntaven sobre els projectes i els països que hi havia al darrera de cada objecte, alguns demanaven més dies de vendes i més productes,... En definitiva, hem pogut palpar que han augmentat  l’interés general i les ganes de consumir de forma més conscient.

Això ens fa pensar que és possible que en els temps de crisi que vivim no només disminueixi el consum, sinó que es torni més responsable. Aprofitem aquest moment per donar exemple i explicar allà on estem els criteris que té en compte el comerç just.

Per altra banda, ja arriba el Nadal i amb ell el costum de fer regals a les persones que estimem. Per què no fem ús de la imaginació i regalem temps? Es tracta de dedicar un temps a cada persona, a pensar amb quin detall la puc il·lusionar, quin petit objecte li pot ser útil o quina cosa la pot fer sentir més solidària. Visitem les botigues solidàries i de comerç just que tenim a l’abast i segur que trobem coses que ens sorprenen.

No perdem de vista, però, que el consumisme per més  responsable que sigui, continua sent consumisme. Comprem amb responsabilitat i amb mesura.