Anna Serra Salvi, directora de JP de Girona (30/06/2008)
El 28 de maig va morir Sebastià Salellas. Conegut per a tothom com a Tià, la història de la seva vida és la d’un home que lluità per canviar el món en bé de les persones.
Anna Serra Salvi, directora de JP de Girona / 30/06/2008

Mitch Albom en "Els dimarts amb Morrie", reproduint alguns fragments de les converses mantingudes amb el seu professor diu : “Per alguna raó, la cultura que tenim no fa que la gent se senti bé amb ella mateixa. Ensenyem coses equivocades. I has de ser prou fort per dir que, si la cultura no funciona, no te l’has de creure. Cal crear-se un mateix.”

El dia 28 de maig va morir Sebastià Salellas. Conegut per a tothom com a Tià, la història de la seva vida és la d’un home que lluità per canviar el món en bé de les persones. El desig de continu creixement econòmic del primer món, lluny d’anar a favor de la humanitat, genera i provoca cada dia milers d’actes d’injustícia que repercuteixen a les persones d’origen més senzill. Hi ha aquelles que havent migrat del seu país a la recerca d’un futur millor són retornades o empresonades i descobreixen que no totes les persones neixen lliures i iguals en dignitat i en drets (Art.1 de la Declaració Universal dels Drets Humans), aquelles que perquè no encaixen en el perfil queden excloses del mercat laboral, les qui pateixen maltractes i comdemnes per raó de procedència o ideologia política, etc. Sebastià Salellas, home de valors ferms i d’una gran consciència social, advocat de carrera, va posar la seva vida i la seva formació al servei de les persones més necessitades. No creient-se la cultura que l’envoltava, la seva lluita es va donar al llarg de la seva trajectòria en dos nivells paral·lels, amb la convicció que l’un havia de servir per afavorir l’altre. Es va implicar des d’un principi en l’àmbit de la política i va ser regidor de Serveis Socials durant uns quants anys a l’Ajuntament de Girona, va participar en multiples associacions i fou sempre una veu crítica, va adquirir diversos compromisos públics i actualment militava a Lluita Internacionalista.

L’altre àmbit de compromís era en el treball diari de tu a tu amb les persones, coneguent-les pel seu nom. D’entre molts dels llocs on va fer la revolució: als jutjats, als barris desafavorits, a Lorda, a colònies, a les cases d’okupes, a les presons…  cal destacar que fins al final, el seu despatx va ser obert a tothom al marge de la seva economia i ideologia. Cristià de base, va saber crear-se a si mateix, amb uns principis morals propis, fent del compromís, l’esforç i la constància uns valors que el van acompanyar sempre en totes les causes que va emprendre i les victòries que va aconseguir.

Mitch Albom recorda unes altres paraules de Morrie: “Hi ha molta gent que es passeja amb una vida sense sentit. Semblen mig adormits, fins i tot quan estan atrafegats fent coses que pensen que són importants. Això és perquè van darrera de coses equivocades. La manera de dotar de sentit la teva vida és donant amor als altres, lliurant-te als que t’envolten, i comprometent-te a crear alguna cosa que et doni un propòsit i un sentit.” Bé podrien ser aquestes paraules d’en Tià quan recordava amb el seu fer les contradiccions que vivim ja sigui com a polítics, ciutadans i creients. La figura d’en Sebastià Salellas val la pena de reivindicar-la. No perquè fos una persona perfecta, qui ho és?, sinó per la valentia de lluitar amb constància contra qualsevol acte d’injustícia, i no un dia, una setmana o un any, sinó tota la vida. Aquestes persones són realment imprescindibles.

Ell ha marxat però ens queda el seu testimoni. Caldrà que ens posem les piles i no ens adormim en els nostres propis cants de sirena. El camí cap al socialisme que ell perseguia tenia com a fita la justícia. La lluita per la justícia és la lluita per una nova humanitat. Un món on l’amor guanya. Un món on el somni de Luther King es fa realitat. No hi ha excuses que valguin. Tots podem aportar el nostre granet de sorra. Al costat dels gironins que han esdevingut referents clars en la lluita per la justícia com són mossèn Gumersind, Joaquim Vallmajó o Joan Alsina hi podrem esmentar Sebastià Salellas. Tià per als amics i amigues. Curiosament tots són de l’Empordà!